News

Ce decizii a luat Consiliul European, după deturnarea avionului la Minsk. Aeronavele din Belarus, interzise pe aeroporturile din UE

Consiliul European a luat mai multe decizii, după deturnarea avionului de la Minsk, una dintre ele fiind că aeronavele din Belarus sunt interzise pe aeroporturile din UE.
25.05.2021 | 07:48
Ce decizii a luat Consiliul European dupa deturnarea avionului la Minsk Aeronavele din Belarus interzise pe aeroporturile din UE
ADVERTISEMENT

Consiliul European s-a întâlnit luni, pentru a discuta sancțiunile care se impun în cazul Belarusului, după ce autoritățile au intervenit sub pretextul unei amenințări cu bombă pentru deturnarea unui avion.

Ce decizii a luat Consiliul European, după evenimentele de la Minsk

Pe scurt, instituția europeană a condamnat acest gest și a transmis că prin acest comportament a fost pusă în pericol întreaga siguranță a pasagerilor din zborul comercial al Ryan Air, care se îndrepta către Vilnius, capitala Lituaniei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Consilul a cerut ca jurnalistul Roman Protasevici și Sofia Sapega să fie puși în libertate. De asemenea, se solicită investigarea acestui eveniment de către forțele împuternicite.

Consiliul European a făcut și două recomandări. Prima dintre ele se referă la evitarea traficului aerian peste Belarus, dar și interzicerea zborurilor din această țară în spațiul aerian al Uniunii Europene, precum și interzicerea aeronavelor din Belarus pe aeroporturile țărilor Blocului Comunitar.

ADVERTISEMENT

Deciziile Consiliului European

Iată ce a transmis Consiliul:

“Consiliul European condamnă deturnarea aeronavei Ryanair la Minsk, Belarus, în data de 23 mai 2021. Astfel, a fost pusă în pericol siguranța aviatică, dar și reținerea de către autorități a jurnalistului Roman Protasevici și Sofia Sapega.

În acest context, Consiliul European a decis:

Se solicită eliberarea imediat a lui Roman Protasevici și Sofia Sapega, iar libertatea lor de mișcare să fie garantată;

ADVERTISEMENT

Se solicită investigarea de urgență a acestui eveniment fără precedent și de neacceptat de către Organizația de Aviație Civilă;

Invită Consilul să adopte liste suplimentare de persoane și entități, cât mai repede posibil, care se fac vinovate și fac parte din cadrul de sancțiuni relevante;

ADVERTISEMENT

Recomandă tuturor companiilor să evite traficul peste Belarus;

Se cere interzicerea zborurilor belaruse în spațiul aerian al Uniunii Europene și interzicerea aeronavelor pe aeroporturile UE “, se menționează în decizia Consiliului European.

Companiile s-au aliniat deciziei Consiliului

De asemenea, Consiliul European a condamnat faptul că mai mulți diplomați din Lituania au fost expulzați din Belarus și a transmis solidaritatea sa către aceștia.

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a declarat că mai multe companii s-au conformat deja acestei decizii, iar sancțiunile după deturnarea avionului la Minsk au început să fie aplicate.

„Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a dat chiar de aseară un sfat ca spațiul aerian al Belarusului să nu fie survolat de către companiile europene, iar în cursul zilei deja un număr semnificativ s-au conformat.

Acum am trecut practic la nivelul superior, acela în care putem lua această decizie de a da un buletin de informare care practic interzice companiilor europene să survoleze”, a spus comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, la Sinteza Zilei.

ADVERTISEMENT