News

Ce despăgubiri a primit un polițist acuzat de DNA că a luat mită. Bărbatul a suferit de ”stres emoțional” și a ajuns la spital

Statul român trebuie să plătească despăgubiri unui polițist de frontieră de la Satu Mare, acuzat de DNA de luare de mită și trafic de influență.
07.04.2023 | 15:35
Ce despagubiri a primit un politist acuzat de DNA ca a luat mita Barbatul a suferit de stres emotional si a ajuns la spital
Un polițist de frontieră a învins DNA în instanță / Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Vasile Nintaș, ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Satu Mare, a învins DNA și Ministerul Finanțelor în instanță, după ce a fost acuzat pe nedrept de luare de mită.

Aproape 14 ani de procese pentru 440 de euro

Curtea de Apel Oradea a stabilit că Vasile Nintaș trebuie să primească despăgubiri morale de 5.000 de euro pentru ”frământările interne și stresul emoțional și psihic” al acestuia. Instanța a stabilit că drepturile inculpatului au fost lezate prin nerespectarea ”termenului rezonabil” până la finalizare a dosarului. DNA l-a pus sub acuzare pe Nintaș (alături de alți 44 de polițiști de la IJPF Satu Mare) la data de 10 februarie 2006, iar pe 20 decembrie 2019, ofițerul a fost achitat definitiv, pe motiv că ”nu există probe că persoana a săvârșit infracțiunea”.

ADVERTISEMENT

În rechizitoriul procurorilor DNA, Vasile Nintaș era acuzat că ”în calitate de ofițer de poliție de frontieră, șef de tură, în data de 10.12.2003, aflându-se de serviciu în punct, a pretins de la martorul … suma de 470 de euro și a primit 440 de euro pentru a-i facilita ieșirea din țară cu turiști”.

În 2019, polițistul a fost achitat

Polițistul a fost trimis în judecată în iulie 2006, iar primul termen a avut loc în același an, în decembrie. Cercetarea judecătorească a început abia după patru ani, până la acea dată existând doar solicitări de amânare a cauzei.

ADVERTISEMENT

Dosarul polițiștilor de la Satu Mare s-a întors de mai multe ori la DNA, pentru refacerea urmăririi penale, iar procesul pe fond a mai durat patru ani, până în 2014, atunci când Nintaș a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Polițistul a făcut apel, însă dosarul a fost înregistrat abia în octombrie 2015. În 2016, Nintaș a fost achitat, după ce instanța a constatat ”omisiuni grave cu privire la judecarea cauzei pe fond”. Decizia a rămas definitivă abia în decembrie 2019, când polițistul a fost achitat.

ADVERTISEMENT

Vameșul a cerut despăgubiri de 168.000 de euro

În 2020, Vasile Nintaș a dat în judecată statul român și a cerut despăgubiri morale de 168.000 de euro, motivând că în cei 14 ani petrecuți la DNA și în instanță a fost privat de mai multe drepturi și a avut de suferit pe plan personal.

Polițistul le-a povestit judecătorilor că în perioada 27.06.2006 – 20.12.2019 a fost ”pus la dispoziție” de superiorii lui.

ADVERTISEMENT

”Punerea acestuia la dispoziție a însemnat, pe lângă înjumătățirea salariului lunar și implicit a posibilităților materiale de asigurare a traiului zilnic, și un lung șir de abuzuri și încălcări ale dreptului la demnitate și onoare, precum și prelungirea în timp a fenomenului de deteriorare a imaginii publice a acestuia, în virtutea naturii acuzaților aduse.

Pe lângă faptul că pe parcursul procesului penal reclamantul era plătit jumătate față de colegii săi pentru exact aceeași muncă, nu beneficia nici de concediu de odihnă suplimentar de 6 zile, concediu care nu se mai poate acorda retroactiv”, se arată în motivarea instanței, consultată de FANATIK.

Peste 40 de concedii medicale, în 14 ani de anchetă

În cei 14 ani, Nintaș a fost privat de posibilitatea de a-și construi o carieră profesională pentru care s-a pregătit încă din liceu, deși în 2002 devenise cel mai tânăr șef de tură din cadrul punctului de trecere a frontierei Petea.

În această perioadă, a mai explicat polițistul, ”a fost nevoit să suporte, la locul de muncă, multe restricționări ale drepturilor sale, creându-se astfel o stare de presiune și de stres suplimentară celei generale de cercetările penale”. Mai exact, prin deciziile luate la nivelul MAI (mutări dintr-un loc în altul, interzicerea de a lua contact cu persoanele care tranzitau granița), ”i s-a indus mereu convingerea că ar fi preferabil să demisioneze”. El spune că a ajuns să fie privit ”ca un infractor” la locul de muncă și nu a putut să avanseze în grad.

Din cauza stresului, polițistul s-a îmbolnăvit și a trebuit să-și ia mai multe zile de concediu medical. În 14 ani, el a solicitat concediu medical de peste 40 de ori, și de mai multe ori a fost spitalizat.

Polițistul spune că a avut probleme în familie din cauza ”linșajului mediatic”

La toate astea s-a adăugat și un ”linșaj mediatic”, invocat de polițist. Acesta s-a plâns că presa locală l-a prezentat, atât pe el cât și pe ceilalți polițiști ”ca pe niște infractori care conduc un grup infracțional bine structurat”.

Polițistul spune că ancheta și procesul penal au avut un efect ”devastator” pe plan personal. Din cauza problemelor financiare (salariu mai mic decât cel minim pe economie), a avut dificultăți în a-și întreține copilul minor, care avea 3 ani la data punerii la dispoziție. Imaginea sa în ochii copilului a fost afectată iremediabil, după ce minorul a descoperit articolele de presă care se refereau la tatăl său ca la un adevărat infractor.

”Nesiguranța și incertitudinea care plana asupra sa timp de 14 ani în ceea ce privește soluția care urma să se pronunțe, l-au determinat să aibă extrem de multe atitudini oscilante în fața familiei sale”, a mai arătat vameșul.

Despăgubirile pentru polițistul de frontieră, acordate pentru articolele apărute în presa locală

În ianuarie 2022, Tribunalul Satu Mare a admis în parte cererea polițistului și a dispus ca statul român să-i ofere despăgubiri de 10.000 de euro.

În motivare, judecătorii au scris că ”luând în considerare frământările interne ale reclamantului şi stresul emoţional, psihic al acestuia, sub aspectul incertitudinii îndelungate în privinţa statutului său juridic, prin prisma considerentelor ce preced, instanţa concluzionează în sensul că, în cauză, a fost dovedită în mod neechivoc existenţa unui prejudiciu”.

Decizia a nemulțumit părțile implicate, care au cerut apel. Astfel, în februarie 2023, instanța a revenit asupra deciziei și a diminuat valoarea despăgubirilor la 5.000 de euro. Judecătorii au considerat că daunele rezultate din înjumătățirea salariului reprezintă despăgubiri materiale, care ar trebui solicitate pe cale separată.

Parctic, judecătorii au considerat că trebuie compensat ”efectul negativ pe care l-a produs durata excesivă a procesului penal”, timp în care imaginea reclamantului a fost afectată odată cu ”descoperirea articolelor de presă care-l prezentau ca infractor”. Instanța a subliniat și faptul că, în prezent, nu mai există niciun impediment pentru promovarea profesională a polițistului. Nici această decizie nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs, în decurs de 30 de zile de la comunicare.

ADVERTISEMENT
Tags: