News

Ce detalii tehnice are elicopterul american care a aterizat de urgenţă în mijlocul Bucureştiului! Şase oameni au murit în Filipine după ce un Black Hawk s-a prăbuşit

Ce detalii tehnice are elicopterul american care a aterizat de urgenţă în mijlocul Bucureştiului, un aparat de zbor special
15.07.2021 | 12:16
Ce detalii tehnice are elicopterul american care a aterizat de urgenta in mijlocul Bucurestiului Sase oameni au murit in Filipine dupa ce un Black Hawk sa prabusit
Elicopterul Black Hawk a aterizat de urgenţă în mijlocul Capitalei. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Au fost câteva momente de panică în mijlocul Bucureştiului după ce un elicopter de tip Black Hawk a aterizat de urgenţă. A făcut-o chiar în Piața Charles de Gaulle și a pus la pământ doi stâlpi de iluminat în timpul procedurii. Incidentul a fost semnalat și la numărul de urgență 112, la ora 10.15. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Conform primelor informații, aparatul de zbor participa la pregătirile pentru Ziua Aviației, eveniment care trebuia să aibă loc pe 20 iulie. Acesta făcea parte dintr-un grup de elicoptere care zburau deasupra Bucureștiului. La un moment dat a început să piardă din altitudine şi doar măiestria pilotului a împiedicat o adevărată tragedie.

ADVERTISEMENT

Ce detalii tehnice are elicopterul american care a aterizat în mijlocul Bucureştiului!

Interesant este că acest tip de elicopter a participat la toate misiunile moderne ale armatei americane din 1990 până în prezent. A făcut-o cu succes, fiind considerat un adevărat etalon. Este un elicopter care poate să prindă o viteză excepţională de aproape 296 km/h.

Se ştie despre el că poate duce la bun sfârşit misiuni indiferent de anotimp sau de intemperii, poate transporta un număr destul de mare de pasageri sau militari, pe care îi și protejează împotriva atacurilor datorită sistemelor de la bord.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului a făcut parte din sute de misiuni, unele de salvare, altele de căutare, transport sau suport logistic. De remarcat că elicopterul de tip Black Hawk a bifat şi misiuni specifice domeniului medical de urgență.

De la primele zboruri, acesta a fost folosit în numeroase zone de luptă. A transportat până acolo militari, dar a şi ajutat la evacuarea lor, a salvat vieți și a fost servit inclusiv în zonele fierbinţi, în teatrele de război.

ADVERTISEMENT

Interiorul său este unul complet digitalizat, motoarele sunt GE, în timp ce structurile cu o rezistență ridicată și paletele compozite largi ale rotorului îl transformă într-un aparat de zbor perfect. Sunt aproape 6 mii de aeronave Black Hawk în serviciu în întreaga lume, dar cele mai multe, 4.500 fac parte din flota armatei Statelor Unite

Prin instalarea pilonilor suplimentari poate fi echipat cu rachte AGM-114 Hellfire, precum și cu rezervoare suplimentare de combustibil pentru zborurile pe distanțe lungi. De asemenea, în fața compartimentului de marfă pot fi montate mitralierele M240 și М134.

ADVERTISEMENT

Şase oameni au murit în Filipine după ce un Black Hawk s-a prăbuşit

În urmă cu doar trei săptămâni, nu mai puţin de şase persoane au murit după ce un elicopter Black Hawk al armatei filipineze s-a prăbuşit în timpul unui exerciţiu de antrenament în cursul nopţii. Tragedia s-a petrecut în provincia Pampanga, la nord de Manila.

Elicopterul, un S-70i Black Hawk achiziţionat în 2019 din Polonia abia decolase de la o fostă bază militară americană. Echipele de căutare şi salvare au descoperit rămăşiţele elicopterului la câteva ore după prăbuşire.

Cum a avut loc aterizarea de urgenţă de la Bucureşti

Conform primelor informaţii, în timpul zborului echipajul a sesizat că există anumite probleme. Aceştia au anunțat situaţia, astfel că polițiștii au oprit traficul și aparatul a reușit să aterizeze pe șosea, în centrul Capitalei, fără a fi nimeni rănit.

Până atunci, elicopterul a zburat la înălțime foarte mică, printre clădirile din zona Bulevardului Aviatorilor. De remarcat că nu este singura acţiune de acest gen petrecută pe teritoriul României.

Un alt incident în care a fost implicat acest tip de elicopter american a avut în zona Dobrogei în urmă cu aproape o lună de zile. Atunci aparatul a fost nevoit să aterizeze forțat, chiar în timpul unui exercițiu militar NATO. Pilotul a reuşit să redreseze elicopterul şi să-l coboare pe un câmp.

Între timp, Ambasada SUA a transmis că lucrează cu autoritățile române pentru rezolvarea situației. “Ambasada SUA a luat cunoștință de incident și urmărește îndeaproape evoluțiile. Înțelegem că nu au existat răniți. Lucrăm alături de partenerii noștri români pentru rezolvarea situației și vom furniza informații actualizate pe măsură ce vor deveni disponibile”,  au spus rperezentanţii biroului de presă.

ADVERTISEMENT