Life

Ce diferență de vârstă este potrivită între partenerii de cuplu. Opinia experților

Diferența de vârstă ideală între un bărbat și o femeie care formează un cuplu. Ce spun oamenii de știință despre acest subiect.
05.04.2023 | 17:36
Ce diferenta de varsta este potrivita intre partenerii de cuplu Opinia expertilor
Sfatul specialiștilor despre diferența de vârstă dintre un bărbat și o femeie, într-o relație. Sursa foto: Fain și Simplu
ADVERTISEMENT

Cât de importantă este diferența de vârstă între partenerii de cuplu? De-a lungul timpului, se tot spune că aceasta nu mai este relevantă, atât timp cât există sentimente sincere și intenții serioase. Iată ce spun experții în psihologie despre acest aspect.

Ce diferență de vârstă poate exista între un bărbat și o femeie, într-o relație

În ultimii ani, putem observa și că nu se mai ține cont de principiul conform căruia bărbatul trebuie să fie mai mare decât femeia pe care o are alături. Uneori, chiar femeia este cea cu peste cinci ani mai în vârstă decât partener, de exemplu, și s-a observat că multe cupluri ajung la despărțire sau divorț, după o scurtă perioadă în care s-au cunoscut.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Universitatea Emory din Atlanta spun că există, totuși, o diferență de vârstă ce garantează armonia într-o relație sau într-o căsnicie. Ar fi vorba despre un interval de cinci ani între iubiți sau între soți, tocmai pentru a nu exista o discrepanță mare în modul de a privi viața, scrie New York Post.

Specialiștii de la Universitatea Emory din Atlanta au analizat 3.000 de cupluri în studiul lor și au mai văzut că șansele ca o poveste de dragoste să se destrame sunt mai mari acolo unde este vorba despre o diferență de vârstă destul de mare.

ADVERTISEMENT

Concret, bărbatul și femeia între care exista o diferență de vârstă de până la cinci ani aveau ca șanse de despărțire sau de divorț un procent de 18%. În schimb, în cazul unei diferențe de zece ani, riscul de separare era de 39%,  ce trece de două decenii prezintă o șansă de despărțire de 95%, iar peste trei decenii de diferență prezintă un procent de 170%.

De ce unele persoane își aleg parteneri mai în vârstă

Psihologul Constantin Cornea spune că unele persoane sunt atrase de parteneri mai în vârstă fiindcă au răni din copilărie. Mai exact, nu au primit afecțiunea necesară, din partea părinților, atunci când erau mici. Așadar, ajunse adulte, caută în mod involuntar persoane care le pot oferi tandrețea după care tânjesc.

ADVERTISEMENT

Dincolo de acestea, Constantin Cornea transmite partenerilor că relația lor poate funcționa atât timp cât se înțeleg unul pe altul, câtă vreme își oferă libertatea de care au nevoie sau ajung la concluzia că o viață frumoasă se poate construi și în doi.

”Orice relatie poate merge, cum de altfel orice relatie se poate destrama. Diferenta de varsta, diferenta de opinie, prietenii, jobul, viziunea diferita legata de copii, de ideea de familie, de vacante etc. Toate acestea sunt ingredientele care pot construi sau darama o relatie. Pentru a va asigura de faptul ca ati facut tot ce ati putut pentru relatia voastra cel mai bine este sa apelati la un psiholog.

ADVERTISEMENT

Astfel puteti descoperi cum puteti face o relatie functionala, bazandu-va pe calitatile voastre dar si ale partenerului. Mai mult decat atat, acolo unde sunt diferente de viziune veti invata sa acceptati, sa respectati parerea celuilalt intalegand faptul ca un cuplu este format din doua persoane diferite care au si elemente comune. Secretul consta in a construi impreuna, respectand libertatile celuilalt ce nu contravin ideii de cuplu”, mai spune psihologul menționat.

ADVERTISEMENT