Ce diferență există între chimen și chimion? Una de la cer până la pământ. Se poate spune că singurul lucru care le aduce împreună este potrivirea de nume, pentru că în rest, gustul este unul complet diferit. Unele persoane iubesc chimenul, în timp ce altele sunt șanse mari să urască chimionul.
Aroma le diferențiază în primul rând pe cele două condimente. Într-adevăr, ambele sunt vechi, însă se găsesc în diferite zone și sunt folosite în cu totul alte preparate. Să luăm prim oară chimenul, care mai este cunoscut și sub numele de caraway.
Se spune că planta care produce semințele face parte din familia morcovului, fiind des întâlnite în Europa, Asia, dar și într-o mare parte din Africa. Ce gust are chimenul? Puțin piperat, dar și dulce-picant. De asemenea, spre deosebire de alte condimente, la chimen trebuie să fim atenți când vine vorba de cantitate.
Dacă punem prea mult chimen într-o rețetă s-ar putea să o distrugem. Dacă în schimb avem o cantitate ideală, preparatul nostru ar putea fi unul mai mult decât delicios. Ca să nu mai vorbim de faptul că oricine poate recunoaște aroma sau mirosul chimenului de la depărtare.
În general, condimentul este folosit în mâncăruri mai bogate, precum ciorbe, supe, sau alte preparate care au la bază carne de miel, ori de porc. Și trebuie menționat și că acest condiment este folosit încă din antichitate, nu doar în mâncare, ci și ca leac pentru diverse boli.
Chimenul este bogat în vitamina C, E, dar și A și B6 și de asemenea, conține cupru, fosfor, magneziu, dar și potasiu. Condimentul este bogat și în fibre, carbohidrați, dar și acizi grași și aminoacizi, lucru care îl face benefic pentru organismul nostru.
Ce este însă chimionul? Acesta mai este cunoscut și sub numele de cumin și reprezintă practic sămânță uscată a unei plante asemănătoare cu pătrunjelul. Chimionul, se găsește în dona mediteraneană, dar și în India, în Orientul Apropiat, inclusiv în Mexic și într-adevăr, are aceeași formă și culoare precum chimenul.
Diferența o face însă gustul și aroma. El este cu mult mai prietenos alături de alte condimente, spre deosebire de chimen. Este dulce-picant și de asemenea, are o aromă destul de piperată. Îl vom întâlni deseori în preparatele mexicane, sau în cele turești ori arăbești.
Un exemplu bun este preparatul Chili con carne, care nu se prepară fără chimion, având în vedere că el îi dă acel gust autentic. De asemenea, turcii îl folosesc în condimentele pentru faimosul lor kebap, așa că dacă te atrage gustul, s-ar putea ca acest ingredient să fie de vină.
Chimionul mai este utilizat pentru condimentarea cărnurilor și a mâncărurilor gătite, însă pentru cele mai uscate, fără sosuri. Chimenul în schimb este folosit în tocănițe sau fripturi. Ce mai trebuie să știm despre el? În bucătăriile din India, acest condiment este prăjit înainte de a fi adăugat în mâncare, astfel încât aroma să devină mai puternică.
De asemenea, în antichitate, chimionul era utilizat pentru a înlocui piperul, dat fiind faptul că are un gust similar, piperat, dar și amărui. La fel ca și chimenul, acest ingredient avea la rândul său beneficii miraculoase pentru organism, fiind folosit ca leac împotriva anumitor boli.
Și chimionul are nenumărate vitamine și minerale, însă pentru a ne convinge care este mai bun și care este diferența exactă dintre el și chemen, ar fi bine să gustăm prima oară condimentele. Să nu uităm și că spre deosebire de chimion, chimenul se regăsește și în anumite deserturi, dar și în anumite odorizante de cameră.