Life

Ce diferenţe există între zahărul alb şi cel brun. Puțină lume știe acest detaliu

Marea majoritate dintre noi preferăm zahărul alb. Totuși, există și zahărul brun, pe care multe persoane nu aleg să îl folosească în mare parte.
28.11.2022 | 20:30
Ce diferente exista intre zaharul alb si cel brun Putina lume stie acest detaliu
Ce diferențe există între zahărul alb și zahărul brun. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Dacă mulți se gândesc că singura diferență dintre zahărul alb și zahărul brun ar fi culoarea, în realitate, adevărul este cu totul altul.

Ce diferenţe există între zahărul alb şi cel brun

Cei care le-au încercat pe amândouă măcar odată, probabil au observat și alte diferențe. Una dintre cele mai vizibile este că zahărul brun este mai aromat, în timp ce zahărul alb este mult mai dulce și are o aromă neutră.

ADVERTISEMENT

Esențial ar fi să aflăm cum se fac ambele tipuri de zahăr pentru a vedea și care este mai sănătos.

În momentul în care sucul din trestie sau din sfecla de zahăr este extras, de aici va rezulta un sirop brun care poartă numele de melasă.

ADVERTISEMENT

Astfel, zahărul alb este obținut prin îndepărtarea cristalelor de zahăr din melasă. Acesta este procesat până când toată melasa este extrasă.

De cealaltă parte, zahărul brun poate fi creat în două feluri. Fie zahărul original este doar parțial procesat, iar o parte din melasă rămâne, dând-i astfel culoarea brună și valori nutritive suplimentare, fie când melasa se adaugă înapoi în zahărul alb deja obținut.

ADVERTISEMENT

Când este recomandat să folosim zahărul brun sau cel alb

Pe care să îl alegem deci? Depinde pentru ce avem nevoie. Dacă vrem să îl folosim zahărul pentru a îndulci o cană de cafea, putem opta pentru zahărul brun. Astfel, vom avea și altă aromă.

Pe de altă parte, dacă vrem să preparăm niște dulciuri, aici situația e discutabilă. Zahărul brun are mai multă umiditate, așa că se recomandă utilizarea lui în produse pe care le coacem, cum ar fi blatul de tort, sau cozonacul.

ADVERTISEMENT

Zahărul alb în schimb îl putem folosi pentru frișcă, bezele, sau alte sufleuri, care trebuie să aibă o culoare imaculată și un gust neutru.

În general însă, zahărul alb este utilizat în mai toate rețetele, inclusiv cele din cofetărie și în special în prepararea de glazură, sau pentru gogoși.

Beneficiile pe care le are zahărul brun

Despre zahărul brun trebuie să mai știm că este recomandat de specialiști în cazul în care ne confruntăm cu probleme ale sistemului digestiv.

Se spune că un ceai de ghimbir cu o linguriță de zahăr brun poate trata mai multe afecțiuni, precum constipația.

Zahărul bun este bogat în potasiu, magneziu, fier dar și calciu, toate aceste beneficii datorându-se melasei, din care este făcut.

De asemenea zahărul brun are și alte beneficii externe. Acesta poate lăsa pielea mai fină și de asemenea, folosit regulat pe piele, poate ajuta și la ameliorarea cicatricilor.

ADVERTISEMENT