News

Ce diferențe sunt între varianta originală si noua tulpină de Covid-19. Avertismentul medicilor

27.01.2021 | 09:57
Ce diferente sunt intre varianta originala si noua tulpina de Covid19 Avertismentul medicilor
ADVERTISEMENT

Diferențele dintre varianta originală a virusului și noua tulpină de Covid-19, descoperită în Marea Britanie, constau în rapiditatea mult mai crescută de răspândire. Medicii avertizează că o să devină dominantă într-un timp destul de scurt.

În ultima vreme, au fost descoperite mai multe cazuri ale variantei noi de coronavirus pe teritoriul României. Totuși, autoritățile întârzie în a adopta măsuri restrictive mai aspre, precum se întâmplă în restul țărilor unde a fost depistată.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, specialiștii spun că ține doar de timp până va deveni dominantă. În plus, ei mai atrag atenția și aupra condițiilor în care se poate face secvențierea în România, lucru care se dovedește a fi dificil, pentru că nu deținem nici echipamentele, nici specialiștii necesari.

Ce diferențe sunt între varianta originală si noua tulpină de Covid-19. Avertismentul medicilor

„Are o viteză mai mare de transmitere decât celelalte, e doar o chestiune de timp până va deveni tulpina dominantă”, a explicat președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, medicul Marius Geantă. El a mai adăugat că, la nivelul simtomelor și a severității bolii, nu sunt diferențe prea mari, scrie Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, se fac studii cu privire la aceste aspecte, iar rezultatelor lor înclină spre varianta unei mortalități mai ridicate a noii tulpine. Totuși, nu este nimic sigur în momentul de față.

„Nu e nimic diferit, forma de boală pe care o determină este aceeași. De altfel, pe semne clinice, nici nu poți să îți dai seama că e vorba despre o altă tulpină decât cea clasică. Abordarea terapeutică e identică. Există, la ora actuală, un mic studiu care se face în Marea Britanie, care arată un nivel mai mare de mortalitate în cazul noii tulpini. Rămâne să vedem dacă așa stau lucrurile”, a explicat specialistul.

ADVERTISEMENT

Depistarea noii variante a virusului depinde de procesul de secvențiere. În România, acesta se poate face doar în cadrul a trei centre medicale, la Institutul de boli infecțioase „Matei Balș”, la una dintre rețelele de sănătate private și la Institutul Cantacuzino.

„Doar prin secvențiere poți să pui în evidență modificări care pot să fie relevante. De exemplu, modificări ale virusului care îl fac să se transmită mai repede ori modificări care determină forme mai grave de boală sau forme noi care să nu fie acoperite de vaccinurile disponibile. Virusul, fiind atât de răspândit în acest moment, probabilitatea ca el să sufere mutații este destul de mare”, a spus Marius Geantă.

ADVERTISEMENT

„Recomandarea Comisiei Europene de săptămâna trecută este ca fiecare stat membru să secventieze între 5% și 10% din totalul de pacienți confirmați cu COVID-19. Noi, și dacă avem 1.000 și ceva de cazuri pe zi, ar trebui să secvențiem 50 de cazuri pe zi, ceea ce nu se întâmplă în momentul de față”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT