News

Ce distanță trebuie să păstrezi în trafic față de o altă mașină. Poți rămâne fără permis dacă faci această greșeală

Există o anumită distanță pe care trebuie să o păstrăm în trafic față de o altă mașină aflată în deplasare? Ce spune legislația rutieră.
06.04.2025 | 11:00
Ce distanta trebuie sa pastrezi in trafic fata de o alta masina Poti ramane fara permis daca faci aceasta greseala
Codul Rutier 2025: la ce distanță trebuie să fii în trafic față de o altă mașină. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ce prevederi există în legislația rutieră din România în legătură cu o așa-zisă distanță pe care trebuie să o păstrăm în trafic față de o altă mașină aflată în deplasare. Șoferii trebuie să țină cont de anumite aspecte, altfel riscă să rămână fără permis.

Codul Rutier 2025: la ce distanță trebuie să fii în trafic față de o altă mașină

Conform datelor oficiale de la Comisia Europeană, România a fost, în 2024, lider printre țările cu cea mai ridicată rată a mortalității rutiere, cu 77 de decese la un milion de locuitori.

ADVERTISEMENT

Statisticile spun că predispuși la evenimente tragice sunt tinerii între 18 și 24 de ani, dar și adulții peste 65 de ani. În plus, drumurile naționale din țara noastră sunt printre cele mai periculoase, concentrând un număr mare de accidente fatale.

Principalele cauze ale accidentelor sunt: viteza excesivă sau neadaptată, neacordarea priorității vehiculelor și neacordarea priorității pietonilor. În prima categorie, cea a neadaptării vitezei putem include și un comportament pe care îl vedem la foarte mulți conaționali: nepăstrarea unei distanțe corespunzătoare față de un alt vehicul.

ADVERTISEMENT

Experții din sectorul rutier spun că este foarte important ca șoferii să mențină o distanță sigură față de alte vehicule când circulă pe un drum public. Mulți se întreabă care este spațiul minim ce trebuie lăsat și cum poate măsura conducătorul auto asta?

Trebuie spus că, în prezent, nimeni nu spune, concret, ce spațiu trebuie lăsat. Pe de altă parte, legea circulației prevede anumite distanțe ce trebuie păstrate când te afli în deplasare.

ADVERTISEMENT

”Conducătorul de vehicul este obligat, în funcţie de viteza cu care circulă, să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de vehiculul ce-l precedă, pentru a putea evita o coliziune în cazul când conducătorul acestuia reduce brusc viteza sau opreşte în mod neaşteptat”, prevede Art. 157 (2), din OUG 195/2002.

ADVERTISEMENT

Cum se stabilește o distanță de siguranță în trafic față de o altă mașină

În ciuda faptului că în Codul Rutier 2025 nu se stabilește clar o distanţă care trebuie menţinută faţă de maşina din faţă, se recomandă ca distanța față de autovehiculul din față să fie una suficientă astfel încât să se evite eventualele coliziuni produse în urma unor reduceri ale vitezei sau a unor frânări bruște.

Prin acest așa-numit ”spaţiu de frânare” se înţelege distanţa parcursă din momentul sesizării obstacolului până la oprirea vehiculului. Șoferii știu deja că spațiul de frânare este direct influențat de viteză. Mai exact, cu cât viteza este mai mare cu atât spațiul de frânare va fi mai mare.

Nu trebuie neglijate nici condițiile meteo. Acestea reprezintă un factor important, care poate face diferența între viață și moarte în unele cazuri. O șosea umedă sau cu ghețuș influențează distanța de frânare. Aceasta va creşte în astfel de condiţii, comparativ cu un carosabil uscat.

Pentru a veni în ajutorul șoferilor și a-i ajuta să păstreze o distanță sigură față de o altă mașină aflată înaintea lor, Guvernul a introdus în 2024 o nouă regulă. Vorbim de ”Distanța de siguranță”.

Ea apare indicată cu ajutorul unor marcaje rutiere desenate pe asfalt. Întâlnim pe asfalt marcaj de ghidare. Sunt desenate având forma unor vârfuri de săgeată. Ele sunt plasate pe fiecare bandă de circulație. Sunt însoțite și de un indicator de circulație dreptunghiular, de culoare verde.

Ce trebuie să facă șoferii? E foarte simplu. Li se recomandă să păstreze o distanță de cel puțin 2 săgeți față de mașina aflată în fața lor. E important de spus că păstrarea acestei distanțe nu e obligatorie, ci doar o recomandare pentru conducătorii auto.

distanță de siguranță în trafic
Distanță de siguranță în trafic. Sursa foto: Guvernul României

Ce este ”regula celor 2 secunde”

Pentru a nu avea parte de incidente nedorite, șoferii mai pot aplica și regula celor 2 secunde. Aceasta presupune că, timpul deplasării, trebuie să fii la o distanță de 2 secunde (sau mai mult) de mașina din fața ta.

Numai în aceste condiții, dacă cel din față frânează brusc, tu vei avea un timp mai mare de reacție. Mașina ta se poate opri în condiții de siguranță, evitând producerea unui accident.

Cei care respectă această normă au un câmp vizual mai larg asupra drumului din față, anticipând astfel situațiile nedorite. Regula de 2 secunde se aplică în condiții normale, optime, de condus. În condiții de ploaie, zăpadă sau ambuteiaje în trafic, aceasta diferă.

Cum pui în practică ”regula celor 2 secunde?”

Mulți se întreabă cum se pune în aplicare regula. E foarte simplu. Când ești la volan și conduci, alege un punct, un reper, care se află înaintea mașinii din fața ta.

Poate fi un copac sau un stâlp de iluminat. Ei bine, în momentul în care mașina din față se află în dreptul reperului, spune cu voce tare (fără a repezi cuvintele): ”Aceasta este regula celor două secunde”.

Simpla rostire a propoziției ar trebui să îți ia aproximativ 2 secunde. După ce ai terminat, poziția ta ar trebui să fie în dreptul reperului. În cazul în care ai trecut deja de el, înseamnă că nu ai păstrat distanța corespunzătoare. Deci nu ai respectat regula celor 2 secunde.

Titi Aur prezintă și el un mod de punere în aplicare a regulei. ”Îți alegi un reper fix, cum ar fi un stâlp, un panou publicitar sau un indicator de pe marginea drumului. Ești atent când mașina din fața ta a trecut de acest punct și numeri 1-pauză-2.

Dacă în cele două secunde nu ai trecut de reperul ales, înseamnă că ai o distanță sigură față de cealaltă mașină”, a explicat pentru ProMotor expertul în conducere defensivă.

Dacă un șofer face manevre agresive în trafic, iar aici includem și această nepăstrare a unei distanțe optime față de ceilalți participanți la trafic, acesta este amendat. În plus, permisul e suspendat pentru 30 de zile.

Lista cu manevre sau gesturi care sunt considerate agresiune în trafic, conform Codului Rutier 2025

Încă de anul trecut, Codul Rutier a fost modificat. S-a dorit ca șoferii care au un comportament agresiv să poată fi sancționați. Iată lista cu manevrele sau gesturile care sunt considerate agresiune în trafic:

  • deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
  • întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor (de mână);
  • pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
  • circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  • folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie (flash-uri sau claxoane);
  • conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
  • mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
  • realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.