News

Ce documente au fost declasificate despre 11 septembrie! Adevărul despre atacul talibanilor 

Ce documente au fost declasificate despre 11 septembrie la ordinul președintelui Biden
04.09.2021 | 11:00
Ce documente au fost declasificate despre 11 septembrie Adevarul despre atacul talibanilor
ADVERTISEMENT

La doar câteva luni după ce a preluat conducerea Statelor Unite ale Americii, preşedintele Joe Biden a emis un ordin executiv în vederea declasificării a unor documente ale anchetei despre 11 septembrie 2001.

De altfel, într-un comunicat al Casei Albe, oficialii administrației americane au anunțat că Joe Biden doreşte să-şi menţină o „promisiune” din campania electorală.

ADVERTISEMENT

Ce documente au fost declasificate despre atacul din 11 septembrie!

Drept pentru care, cel mai puternic om de pe planetă a semnat un ordin executiv prin care impune Departamentului de Justiţie şi tuturor agenţiilor în cauză să supervizeze o examinare a declasificării unor documente legate de anchetele despre 11 septembrie.

Vă readucem aminte că familii ale victimelor atentatului de la 11 septembrie au lansat o bătălie judiciară împotriva Arabiei Saudite şi altor state pe care le acuză de complicitate.

ADVERTISEMENT

În cursul acestei proceduri, guvernele americane succesive au invocat secretul de stat pentru a nu publica anumite documente.

Vorbim despre un subiect mai mult decât sensibil, în contextul în care Statele Unite se pregătesc să marcheze împlinirea a douăzeci de ani de la atacurile împotriva turnurilor gemene ale World Trade Center şi contra Pentagonului.

ADVERTISEMENT

Între timp, talibanii şi-au sărbătorit victoria, după plecarea ultimilor militari americani din Afganistan, plecare care pune capăt unui război devastator de 20 de ani.

”Felicitări Afganistanului. Această victorie este a noastră a tuturor”, a declarat pe aeroportul din Kabul un purtător de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid.

ADVERTISEMENT

Focuri de armă salutând victoria au izbucnit în capitala afgană, la anunţarea retragerii finale a armatei americane, salutată drept un succes ”istoric” de către talibani, care au revenit la putere la 15 august.

Americanii au venit în Afganistan în 2001, în fruntea unei coaliţii internaţionale, pentru a-i îndepărta de la putere pe talibani, din cauza refuzului acestora de a-l preda pe liderul Al-Qaida Osama ben Laden, după atentatele teroriste de la 11 septembrie în Statele Unite.

”Aceasta este o mare lecţie pentru alţi invadatori şi pentru viitoarea noastră generaţie” şi ”este de asemenea o lecţie pentru lume”, a apreciat Zabihullah Mujahid.

”Aceasta este o zi istorică, este un moment istoric, iar noi suntem mândri”, a subliniat el.

ADVERTISEMENT