News

Ce documente trebuie să prezinte părinții la intrarea în colectivitate a copiilor! Avize și adeverințe de la creșă până la liceu

31.08.2019 | 15:38
Adeverințele medicale se duc la sediile unităților de învățământ. Sursa foto - facebook

FANATIK îți spune ce documente trebuie să prezinte părinții la intrarea în colectivitate a copiilor. Astfel, e nevoie de un aviz epidemiologic şi de o adeverinţă medicală, la înscrierea copiilor în noul an şcolar. Practic, fiecare copil care intră într-o unitate de învățământ, fie ea și grădiniță sau creșă, trebuie să aducă o adeverinţă medicală cu date privind suferinţe patologice ale copilului şi un aviz epidemiologic prin care se atestă dacă acesta are semne de boală transmisibilă.

Ce documente trebuie să prezinte părinții la intrarea în colectivitate a copiilor!

“Am elaborat un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei pentru a prezenta explicit condiţiile medicale necesare înscrierii copiilor în unităţile de învăţământ, la începutul anului şcolar. Începând din anul şcolar 2015-2016, elevii vin cu un aviz epidemiologic semnat de medic prin care se atestă faptul că respectivul copil sau elev are sau nu are semne şi simptome sugestive de boală transmisibilă”, a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Adeverinţa medicală cuprinde date privind suferinţe patologice ale copilului care urmează să intre sau să reintre în colectivitate, printre care astm, otită, maladii congenitale de cord, probleme de învăţare /dezvoltare, diabet zaharat, leziuni ostoarticulare, convulsii, tulburări de vorbire, auz vedere, tuberculoză. De asemenea, vor fi trecute în adeverinţă informaţii privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, şi ce medicamente sau vaccinuri a efectuat.

Ce documente trebuie să prezinte părinții la intrarea în colectivitate a copiilor! Adeverințe
Elevii trebuie să aducă la școală o adeverință medicală și un aviz epidemiologic. Sursa foto – facebook

Avize și adeverințe de la creșă până la liceu

Totodată elevul va fi supus unui examen fizic, în care îi vor fi evaluate înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală şi presiunea arterială (pentru copii peste trei ani). Documentele medicale se eliberează de medicul de familie sau de medicul colectivităţii de la care provine copilul. Și în acest an, documentele medicale necesare pentru înscrierea/ frecventarea fiecărui an de învăţământ al preşcolarilor şi elevilor vor fi depuse la sediul unităţilor de învăţământ.

În cazul în care medicul de familie consideră necesară realizarea unor analize, precum exudatul faringian sau coprocultură, întrucât suspectează o anumită boală, acesta va trimite copilul să facă analizele bacteorologice, după care va putea elibera avizul medical pentru intrarea în colectivitate, potrivit reprezentanților ministerului. Aceștia spun că dintr-un vechi obicei, care datează de mulţi ani în urmă, multe unităţi de învăţământ mai solicită, obligatoriu, prezentarea acestor analize bacteriologice, însă ele nu sunt obligatorii pentru înscriere.

 

 

Tags: