News

Ce dosare de corupție ar putea fi anulate după decizia CCR! Personaje celebre vor scăpa de pușcărie

19.04.2019 | 10:23
Decizie CCR legata de completurile de 3 judecători, asteptata astazi

Câțiva politicieni așteaptă cu nerăbdare decizia CCR care ar trebui să fie făcută publică astăzi, 19 aprilie, prin care va tranșa problema completurilor de 3 judecători. Dacă CCR admite conflictul juridic sesizat de social-democratul Florin Iordache, atunci liderul PSD, Liviu Dragnea, s-ar putea trezi cu rejudecarea dosarului în care a fost condamnat deja în primă instanță.

Decizia CCR legată de completurile de 3 judecători, așteptată de Dragnea, Vâlcov, Bica, Udrea

În unele cazuri, in instanță, deja s-a invocat această excepție. Cel mai cunoscut dosar este cel în care este judecat liderul PSD. Liviu Dragnea a fost condamnat, în prima instanță, la 3 ani și 6 luni de închisoare, iar cauza se judecă în apel, fiind aproape de final. Apărătorii președintelui PSD au ridicat problema completurilor specializate în fața instanței, fiind chiar unul dintre motivele de apel.

Și alte persoane publice, vizate în dosare penale, ar putea beneficia de decizia CCR, dacă se va constata existența unui conflict juridic.“In situatia in care decizia CCR ar fi de declarare a completurilor de 3 ca fiind neconstitutionale si nelegal constituite, atunci toate persoanele ce au cauzele in faza apelului pot invoca in fata judecatorilor aceasta nulitate absoluta a compunerii completurilor de judecata, fapt ce va cauza pronuntarea unei solutii de casare, cu trimitere la rejudecare la instanța de fond a acestor dosare.

Decizie CCR completuri de 3 judecători
Decizia CCR legata de completurile de 3 judecători, asteptata cu nerabdare de Liviu Dragnea

Dosarele se pot rejudeca, chiar dacă decizia judecătorilor este una definitivă

In situația în care o persoană a invocat această excepție pe parcursul procesului, indiferent de ce etapa a procesului si ulterior ramanerii cauzei definitive, indiferent de cat timp a trecut de la acest moment, persoana poate folosi procedura de revizuire avand in vedere exceptia de neconstitutionalitate. In situatia in care hotărârile sunt definitive, iar decizia inca nu a fost comunicată sau a fost comunicată în ultimele 30 de zile de la momentul pronunțării, se poate folosi calea contestației în anulare”, a explicat, pentru stiripesurse.ro, avocatul Cristian Ene.

Un alt politician care așteaptă cu nerăbdare decizia Curtții Constituționale este și Darius Vâlcov, al cărui dosar se afla în faza de apel, și care ar putea cere ca judecata din prima instanță să se reia. Pe fond, consilierul premierului a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Cu real interes așteaptă decizia CCR și Elena Udrea și Alina Bica, care ar putea solicita rejudecarea din prima instanță, chiar dacă au fost condamnate definitiv. Cele două au pe rolul instanței, în stadiu de judecată, contestații în anulare, astfel că pot beneficia de hotarâre.

Tags: