News

Ce dotări are armata României. Cât de bine stăm la acest capitol și ce lipsuri avem

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a analizat recent cât de bine dotată este Armata Română și astfel a identificat că una dintre marile probleme are legătură cu lipsa navelor de război.
17.05.2022 | 11:40
Ce dotari are armata Romaniei Cat de bine stam la acest capitol si ce lipsuri avem
Generalul (r) Virgil Bălăceanu susține că trebuie demarat cât mai repede programul Tancul . Foto: facebook.com/mapn.ro
ADVERTISEMENT

În analiza sa, generalul (r) Virgil Bălăceanu s-a referit și la armele care reprezintă un atu pentru apărarea țării, dar nu s-a ferit să evidențieze și care sunt cele mai mari lipsuri.

Apărarea costieră, marea problemă pentru Armata Română

Amintim că Bălăceanu a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi a fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei. Așa cum reiese din interviul acordat pentru adevarul.ro, România nu este chiar cea mai vulnerabilă țară din estul Europei când este vorba despre dotările armatei.

ADVERTISEMENT

Totuși, pentru asigurarea securității țării la standardele NATO mai sunt multe de făcut. Pentru moment, ne putem bizui pe scutul de la Deveselu, dar și pe sistemele de protecţie antirachetă Patriot, care securizează spaţiul aerian. În prim-plan este unul dintre cele mai eficiente sisteme antirachetă din dotarea NATO.

Marea problemă rămâne cea a Forţele Navale ale Armatei Române. Este nevoie urgentă de corvete şi fregate care să asigure securitatea în Mărea Neagră. În opinia generalului (r), aici ar trebui să ce concentreze eforturile guvernanților.

ADVERTISEMENT

S-au accelerat programele de înzestrare pentru forţele terestre pentru că ele erau de o bună perioadă de timp pe ultimul loc. Forţele navale însă, datorită acestui dosar că nu mai este program atât de întârziat şi acum avem o nouă amânare până în septembrie creează probleme destul de serioase.

Foto: facebook.com/mapn.ro

România se va apăra cu submarine în Marea Neagră?

Va trebui să gândim modul în care dezvoltăm apărarea costieră.  În discuţie sunt fregatele, modernizarea acestora, dar mai ales corvetele multifuncţionale. Vom vedea ce nevoi avem de modernizare sau de înlocuire la navele purtătoare de rachete.

ADVERTISEMENT

Poate va trebui să luăm o decizie cu privire la submarine, dacă vom opta pentru apărare costieră cu sau fără submarine. Iată că sunt provocări destul de multe”, a declarat Bălăceanu pentru adevarul.ro.

La capitolul vești bune, trebuie spus că România va beneficia de blindate noi. Aici s-a ajuns după ce General Dynamics European Land Systems a semnat un contract în martie cu Uzina Mecanică Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Astfel, în Capitală vor fi fabricate sute de blindate Piranha 5 pentru Armata României, dar şi potenţiale viitoare comenzi pentru export. „Trebuie să vedem modul în care programul legat de autovehicule blindate şi neblindate va fi pus în aplicare. Trebuie să vedem decizia cu privire la un program Tancul, îi spun eu.

Sau legat de tancurile din dotarea Armatei României, pentru că încă nu s-a luat o decizie. Îmbucurător este că programul de puncte de comandă la nivel forţe terestre de brigadă şi batalioane a fost adoptat prin hotărâre de guvern.

Va trebui să vedem ce facem cu programele pentru înzestrarea cu transportoare amfibii blindate 8×8 şi 4×4 pentru că ceea ce producem împreună cu Mowag şi prin General Dynamics nu ar fi fost suficiente.

Nu stăm bine nici la capitolul elicopterelor

E vorba numai de 227 de transportoare, ori necesarul de transportoare 8×8 şi mai ales 4×4 e destul de mare. Mai sunt probleme legate de programul elicopterelor. Dacă vom continua modernizarea celor pe care le avem în dotare, ele într-o anumită măsură pot fi considerate ca intrate într-un grad de uzură morală.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu. Foto: orr.org.ro

Sau vom avea elicoptere de atac şi de transport moderne. Iată că sunt destule exemple legate de programe care trebuie să continue”, a mai spus generalul în rezervă.

Altfel, acesta a subliniat că România ar trebui să producă armamentul necesar chiar în ţară, aşa cum se va întâmpla în cazul blindatelor. În acest mod ne-ar înzestra propria armată, mulți bani ar rămâne în ţară şi s-ar face un transfer de tehnologie.

„Am importat muniţie, nu numai pulbere, din Brazilia. Mai ales că era vorba despre muniţie pentru tunurile de 30 de milimetri pe maşinile de lupta ale infanteriei, de exemplu.

România importă muniție pentru infanterie

Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai imporţi muniţie, însă poţi să imporţi muniţie cum ar fi rachetele anti-tanc, rachetele anti-aeriene, dar nu mergi pe importul de muniţie pentru muniţia de infanterie sau muniţia de artilerie clasică.

Pe de altă parte, există firme româneşti cum e de exemplu Interactiv, renumită pe sistemele de comandă şi control pentru producţia de softuri. Sunt firme care produc senzori, dar şi turele pentru transportoare amfibii blindate, turelă mică, de 7,62 de milimetri, turelă mare, de 25-30 de milimetri cu tun, cum ar fi Pro Optica.

Şi mai sunt şi alte exemple. Spre exemplu, există livrări de la ProOptica în Belgia. Există livrări de sisteme de comandă şi control de la Interactiv, au fost discuţii cu partea georgiană, ceea ce înseamnă foarte mult, chiar dacă intri în competiţie cu alte firme”, a mai punctat Virgil Bălăceanu.

 

ADVERTISEMENT