Life

Ce dotări obligatorii trebuie să aibă șoferii din România în mașini în 2025. Poliția anunță: “Riscă amenzi în trafic dacă nu dețin aceste echipamente”

Toți șoferii din România trebuie să aibă aceste dotări obligatorii în mașini în 2025. Anunțul a fost făcut de Poliția Română.
09.02.2025 | 15:42
Ce dotari obligatorii trebuie sa aiba soferii din Romania in masini in 2025 Politia anunta Risca amenzi in trafic daca nu detin aceste echipamente
Ce este obligatoriu să aibă toți șoferii în mașini în 2025. Anunțul Poliției Române. Sursa foto: Hepta, Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Șoferii din România ar trebui să aibă, în 2025, anumite dotări obligatorii în mașini. Cei care nu respectă legea vor primi amenzi destul de mari.

Ce dotări obligatorii trebuie să aibă șoferii din România în mașini în 2025

Toate autovehiculele care circulă de drumurile publice din România ar trebui să dispună de anumite echipamente și accesorii. Toți conducătorii auto trebuie să le aibă în autoturism, altfel riscă amenzi serioase.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Poliției Române. Acesta a precizat care sunt echipamentele obligatorii pentru orice autovehicul, dar și care sunt amenzile ce pot fi date în trafic.

Aceste dotări au rolul de a preveni și de a gestiona, totodată, situațiile de urgență care ar putea să apară în trafic.

ADVERTISEMENT

 “Existența acestor dotări auto obligatorii în autoturism nu este una formală. În situații deosebite, devin instrumente importante ce duc la creșterea gradului de siguranță rutieră și la protecția tuturor participanților la trafic”, a declarat Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliției Române, pentru Digi24.

Toți șoferii din România ar trebui să aibă, în autoturismele lor, triunghiuri reflectorizante omologate. Sunt obligatorii două astfel de triunghiuri în autovehicul, întrucât vor fi utile în cazul unei defecțiuni sau al unei opriri de urgență.

ADVERTISEMENT

Cu aceste echipamente, se va asigura vizibilitatea mașinii pe șosea, iar riscul de accidente va fi redus. Aceste triunghiuri de presemnalizare auto sunt reglementate de Regulamentul nr.27 CEE-ONU (Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite).

ADVERTISEMENT

Triunghiul de presemnalizare omologat este recunoscut după marca de omologare. Aceasta este reprezentată de litera E, precum și de codul țării care a acordat omologarea. Cele două sunt încadrate într-un cerc.

În plus, triunghiurile mai conțin și o serie de identificare, după cum informează Registrul Auto Român.

Orice autovehicul care circulă pe drumurile publice din România trebuie echipate obligatoriu cu un extinctor auto omologat.

Extinctorul trebuie verificat și întreținut periodic, pentru ca șoferii să se asigure că este funcțional în cazul unui incendiu. Stingătoarele sunt reglementate, la noi în țară, de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

Ce alt obiect important e obligatoriu să ai în mașină

De asemenea, orice șofer trebuie să aibă, în autoturismul său, o trusă de prim ajutor. În aceasta ar trebui să se afle articolele esențiale, care vor fi utile în cazul unui accident.

Mai exact, trusa trebuie să conțină materiale sanitare, precum soluție dezinfectantă, plasturi și bandaje, medicamente sau alte necesare pentru a îngriji rapid rănile minore, cum ar fi vata medicinală, mănuși de unică folosință și tub sau bandă de cauciuc.

În trusa medicală trebuie să existe și un dispozitiv intermediar de respirație gură la gură cu valvă unidirecțională sau filtru. Acele de siguranță și folia de supraviețuire izotermă sunt alte elemente ce nu ar trebui să lipsească din trusă, după cum reglementează Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.623/1999.

Cutia trusei medicale trebuie să fie una rigidă, realizată dintr-un material plastic care să reziste la șoc.

Mai sunt alte echipamente pe care șoferii este bine să le aibă în mașină, însă acestea nu sunt obligatorii. În schimb, pot fi foarte utile în cazul în care apar situații de urgență, așa că e recomandat să fie lăsate în mașină.

De exemplu, se recomandă să existe cel puțin o vestă reflectorizantă în mașină. Aceasta ar trebui purtată atunci când se schimbă o roată sau când apare orie altă problemă tehnică ce se poate rezolva pe marginea drumului.

Este bine ca orice șofer să aibă asupra lui o roată de rezervă, alături de un set de scule de bază, pe care să le folosească atunci când schimbă roata.

Cablul de tractare, cablul de încărcare a bateriei, banda adezivă și sfoara ar trebui să fie mereu în mașină, chiar dacă nu sunt obligatorii.

Ar fi util, pentru orice șofer, să aibă mereu ulei de motor, lichid de frână sau lichid de spălat parbrizul, precum și apă, cârpă uscată și șervețele.

Ce amendă primesc șoferii care nu au asupra lor dotările obligatorii

Șoferii care nu au aceste dotări obligatorii în mașină vor fi amendați. În același timp, echipamentele obligatorii trebuie să fie omologate.

“Potrivit legislației rutiere în vigoare (art. 8 din OUG nr. 195/2002) pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele (cu excepţia celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele) trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu.

Toate acestea trebuie să fie omologate. Nerespectarea acestei obligații se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

Conducătorii auto pot lua 4 sau 5 puncte amendă. Un punct amendă este de 202,5 lei. Astfel, pot fi aplicate amenzi cuprinde între 810 lei și 1012,5 lei.

“Șoferii au posibilitatea de plată (a amenzii) în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.

În acest termen, vor plăti jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, respectiv 405 lei.

Legea nu prevede puncte penalizare, ca măsură contravențională complementară pentru o astfel de faptă”, a mai spus Bogdan Ghebaur.

Tags: