Life

Ce drepturi ai, de fapt, asupra fructelor din pomii vecinului. Când le poți păstra în mod legal

Care este regula legat de fructele din pomii vecinului. Când le poți culege fără să fii sancționat în vreun fel de lege.
23.06.2023 | 21:00
Ce drepturi ai de fapt asupra fructelor din pomii vecinului Cand le poti pastra in mod legal
Care este regula legat de fructele din pomii vecinului. Când le poți culege fără să fii sancționat în vreun fel de lege. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Ce drepturi ai, de fapt, asupra fructelor din pomii vecinului. Când le poţi păstra în mod legal. Un act normativ explică cum stau lucrurile în această situație, dar și ce mai poți face fără a cere acordul celuilalt.

Care este regula legat de fructele din pomii vecinului. Când le poți culege fără să fii sancționat în vreun fel de lege

Știi care este regula legat de fructele din pomii vecinului? Ei bine, FANATIK îți spune când le poți culege fără să fii sancționat în vreun fel de lege. În situația în care ramurile arborilor ajung în curtea ta poți aduna poamele fără probleme.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că oamenii sunt îndreptățiți să păstreze fructele care ajung sau cad în mod natural în curtea lor, chiar dacă pomul se află în curtea altcuiva. De asemenea, pe lângă păstrarea fructelor, pot face și alte lucruri.

„Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, notează avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Mai exact, aceștia au voie să taie orice creangă sau rădăcină care trece hotarul în propria curte. În plus, Codul Civil mai prevede și faptul că fiecare proprietar trebuie să permită accesul vecinului în curte pentru tăierea ramurilor și culegerea fructelor. E dreptul lui.

Totul se face în schimbul unei despăgubiri, doar dacă este cazul. „Proprietarul este obligat să permită folosirea fondului său pentru efectuarea unor lucrări necesare fondului învecinat, precum și accesul vecinului pe terenul său pentru tăierea crengilor și culegerea fructelor”, mai arată sursa citată anterior.

ADVERTISEMENT

Ce obligații ai față de vecini dacă stai la curte

Una dintre obligațiile pe care le au oamenii care stau la curte față de vecinii lor este permiterea acestora în propria curte pentru a culege fructele din pomi sau pentru a tăia crengile uscate. Se întâmpla asta dacă trecerea prin altă parte este imposibilă, periculoasă sau costisitoare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, legislația mai spune că proprietarii de case trebuie să sădească pomii fructiferi la 2 metri față de gardul vecinilor pentru a sta departe de micile neplăceri. Arborii mai mici de doi metri, plantațiile și gardurile vii fac excepție de la această regulă.

În aceeași notă, românii sunt atenționați și asupra faptului că nerespectarea distanței minime îl îndreptățește pe vecin să ceară scoaterea sau tăierea la înălțimea cuvenită, totul pe banii celui care a sădit pomii.