News

Ce drepturi ai la locul de muncă pe timp de caniculă. Angajatorul este obligat să respecte mai multe reguli importante

România este lovită de caniculă în aceste zile, astfel că jumătate de țară este sub cod portocaliu de caniculă, în timp ce temperaturile s-au apropiat de 40 de grade Celsius.
20.06.2024 | 08:04
Ce drepturi ai la locul de munca pe timp de canicula Angajatorul este obligat sa respecte mai multe reguli importante
Ce drepturi ai la locul de muncă pe timp de caniculă. Angajatorul este obligat să respecte mai multe reguli importante. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

O mare problemă în special pentru cei ce trebuie să lucreze afară, care au nevoie de condiții speciale de muncă. Românii trebuie să știe, însă, că angajatorii au obligația să respecte mai multe reguli în această perioadă, care să le facă viața mult mai ușoară angajaților. Amenzile primite pot fi destul de mari, dacă legea nu este respectată.

Ce drepturi ai la locul de muncă pe timp de caniculă, la temperaturi peste 37 grade Celsius

Așadar, conform RTV, în primul rând angajatorii au obligația să reducă considerabil volumul de muncă și trebuie să se asigure că lucrătorii care își fac treaba în aer liber au intervale de pauză în zone umbrite. Mai mult, angajatorii trebuie să le asigure oamenilor pe care-i plătesc cel puțin 2 litri de apă pe zi.

ADVERTISEMENT

Mai mult, pentru cei ce muncesc în interior, angajatorul e obligat să asigure o ventilație corespunzătoare, preferabil cu aer condiționat. Pentru a nu risca amenzi, angajatorul are și opțiunea să scurteze programul de lucru și să-și trimită angajații acasă atunci când temperatura exterioare depășește 37 de grade Celsius.

România se află începând cu 19 iunie sub cod portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat, iar termometrele au urcat până spre 37 de grade. Exceptând capitala București, în 16 județe din România a intrat în vigoare codul portocaliu de caniculă. ANM a avertizat, însă, că acest val de căldură se va extinde.

ADVERTISEMENT

”Valul de căldură se va extinde în toată ţara. În nordul Crişanei, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea continentală, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 şi 35 de grade şi local va fi caniculă”, au transmis specialiștii ANM.

Cod portocaliu de caniculă în București și în 16 județe din România

Așadar, conform anunțului făcut de meteorologi, căldura se va extinde inclusiv în Banat și Oltenia, Crișana sau Transilvania, practic în majoritatea zonelor din țară. Aici, temperaturile vor depăși 37 de grade Celsius, în timp ce indicele temperatură-umezeală va depăși un prag critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

”Valul de căldură se va intensifica în Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum şi în sudul Crişanei şi sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, a transmis ANM.

Directorul ANM Elena Mateescu anunța că în România va urma ceea ce mass-media a numit deja ”săptămâna africană”, din cauza temperaturilor ridicate care aduc aminte mai degrabă de Africa. Asta, în condițiile în care directorul ANM se așteaptă ca termometrele să indice chiar și 42 de grade în anumite zone.

ADVERTISEMENT

”Ținând cont că masa de aer foarte cald este de origine tropicală, dinspre nordul Africii, se subînțelege de ce mass-media numește această săptămână, săptămâna africană. Marţi vorbim de o extindere a avertizării meteorologice de cod galben nu numai pentru areale din Muntenia, Oltenia, dar și în partea de sud-vest. Practic, toată jumătatea de sud a României va fi afectată de un val de caniculă peste 35 de grade cu accente spre 37-38 în sud”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT