News

Ce e bine să faci de Izvorul Tămăduirii ca să îți meargă bine. Tradiții și obiceiuri străvechi

23.04.2020 | 22:00
Ce e bine sa faci de Izvorul Tamaduirii ca sa iti mearga bine Traditii si obiceiuri stravechi
Ce e bine să faci de Izvorul Tămăduirii ca să îți meargă bine. Tradiții și obiceiuri străvechi. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

De Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare mare a creștinismului, există o serie de lucruri despre care se spune că e bine să le faci pentru a avea un an bun. În cele ce urmează vă vom prezenta câteva dintre acestea.

Ce e bine să faci de Izvorul Tămăduirii ca să îți meargă bine

Creștini din România prăznuiesc pe 24 aprilie o altă mare sărbătoare, Izvorul Tămăduirii, un praznic închinat Maicii Domnului, care este ținut în prima vineri de după Paște. În mod normal, credincioșii mergeau în această zi la biserică, însă în 2020 situația e una specială, dată fiind Starea de urgență decretată în România.

ADVERTISEMENT

Izvorul Tămăduirii este o mare sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Nu are dată fixe, fiind trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată. În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Aghiasma Mică.

În vremuri de demult, apa acestui izvor ar fi vindecat multe boli şi ar fi tămăduit diferite răni şi suferinţe. Biserica “Izvorul Tămăduirii” a devenit un centru de manifestare a puterii şi milostivirii Maicii Domnului faţă de cei în suferință.

ADVERTISEMENT

Credincioşii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetăţi a Constantinopolului), se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcţie datează din secolul al XIX-lea, dar la subsolul ei se află un paraclis din secolul al V-lea, unde există până astăzi izvorul cu apa tămăduitoare din trecut.

Tradiții și obiceiuri străvechi de Izvorul Tămăduirii

La Izvorul Tămăduirii, în unele zone ale țării, tinerii adolescenți fac legământul juvenil. Acesta se făcea, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit.

ADVERTISEMENT

Tinerii treceau prin mai multe momente rituale prin care faceau jurământul respectiv: pronunţarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului şi al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoţite intotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrăţişarea frăţească, ospătarea cu alimente rituale şi dansul

Conform tradiției, femeile care lăsau în biserică, peste noapte, în joia din Săptămâna Luminată, un vas cu apă, și îl recuperau după slujba de vineri, aveau norocul de a se spăla cu acea apă de numeroase necazuri.

ADVERTISEMENT

Se mai spune în popor că, în această zi, apele sunt mai zgomotoase şi mai zbuciumate. De aceea, zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă.

De Izvorul Tămăduirii, femeile nu trebuie să spele, să calce sau să croiască îmbrăcăminte,pentru că se spune că lucrul făcut în ziua sfântă nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

Tot în această zi, gospodarii aruncă apă sfințită peste vitele de povară, pentru ca ele să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la muncile agricole. Se stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului şi grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic. Totodată, oamenii cred că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.

ADVERTISEMENT