News

Ce e bine să faci în Miercurea Mare ca să-ți meargă bine de Paște și în tot restul anului

14.04.2020 | 16:11
Ce e bine sa faci in Miercurea Mare ca sati mearga bine de Paste si in tot restul anului
ADVERTISEMENT

Miercurea din Săptămâna Patimilor, una dintre cele mai importante zile din an, este cea în care există o serie de lucruri pe care e bine să le faci pentru ca anul să-ți meargă excelent.

Ce e bine să faci în Miercurea Mare ca să-ți meargă bine de Paște și în tot restul anului

Biblic vorbind, în Miercurea Săptămânii Sfintelor Patimi se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinței şi îndreptării omului care greșește.

ADVERTISEMENT

Tot Miercurea Mare Mare amintește creștinilor de ziua în care Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus fariseilor care voiau sa-L ucidă, pentru treizeci de arginți. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri sa fie declarată zi de post.

Pe lângă însemnătatea religioasă deosebită a acestei zile, pe care creștinii ortodocși din țara noastră o celebrează an de an, Miercurea Mare vine și cu o serie de tradiții și obiceiuri.

ADVERTISEMENT

Ce e bine să facem în Săptămâna Mare pentru un an mai bun

Unele tradiții străvechi românești spun că Miercurea Săptămânii Patimilor este ultima din această perioadă luminată în care se mai pot face treburi casnice. În această zi mai este permis doar să se spele rufe și să se calce, dar și să se facă unele treburi câmpenești.

De asemenea, Miercurea Mare este ziua în care e bine să ne împăcăm cu oamenii cu care nu am avut o relație tocmai bună în ultima perioadă din an. Cel mai indicat lucru pe care îl putem face Miercurea este să spunem rugăciuni.

ADVERTISEMENT

Se mai spune că, Miercurea, femeile trebuie să spele geamurile casei pentru a lăsa soarele să pătrundă. Totul trebuie făcut înainte de Joia Mare, pentru a aduce în casă lumină pe tot parcursul anului.

În această zi de la mijlocul Săptămânii Luminate nu este bine să ne enervăm sau să aruncăm vorbe necurate și nici să îi supărăm pe cei din jurul nostru. Se spune că o inimă curată, o vorbă bună și afecțiunea arătată celor dragi ne fac să avem un an mult mai bun și mai binecuvântat.

ADVERTISEMENT

Există zone din țară în care se obișnuiește ca în Miercurea Mare copiii să meargă cu colindul la asfințitul soarelui, la final primind ouă pentru a le înroși.

ADVERTISEMENT