News

Ce trebuie să faci în Vinerea Mare ca să-ți meargă bine de Paște și în tot restul anului

17.04.2020 | 00:00
Ce trebuie sa faci in Vinerea Mare ca sati mearga bine de Paste si in tot restul anului
ADVERTISEMENT

Vinerea Mare de dinaintea Sfintelor Sărbători de Paște este o zi în care, pentru a avea un an bun, creștinii trebuie să facă o serie de lucruri deosebite. Asta dacă mizează ca tot anul care urmează să fie unul bun și fericit.

Ce e bine să faci în Vinerea Mare ca să-ți meargă bine de Paște și în tot restul anului

Pentru întreaga lume creștină, Vinerea Mare, numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, constituie o zi de mare doliu, deoarece în această zi a fost răstignit şi a murit pe cruce Domnul Iisus Hristos, spre mântuirea întregii omeniri.

ADVERTISEMENT

Tradiția spune că Sfânta Vineri e cea mai mare din toate zilele, e jumătate de duminică. Tocmai de aceea, faptele pe care le facem în această zi ne spun ce an vom avea. Iată ce trebuie să facem în Vinerea Patimilor pentru ca tot anul să fie unul îmbelșugat și fericit.

Pe vremuri, în Vinerea Mare, dimineața, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculți prin rouă sau se scăldau tainic în ape curgătoare.

ADVERTISEMENT

Se crede că cel care se cufundă de trei ori în apă rece în Vinerea Seacă va fi sănătos și va avea noroc tot anul. Sunt băi purificatoare în vederea întâmpinării Sâmbetei Învierii. Tradiţia este păstrată și acum în mare parte din țară.

Se spune că postul negru este bun pentru vindecarea bolilor

În alte zone, în zorii zilei, casa se afumă cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, pentru ca gânganiile și lighioanele să nu se apropie de ea.

ADVERTISEMENT

Dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și mănos, iar în cazul în care nu plouă, anul nu va fi unul roditor. Cine se naşte luni, miercuri și joi e fără noroc şi lucru rău, pentru că s-a născut în zile așa oprite, în zile grele. În schimb, cine se naște Vinerea e evlavios.

Tradiția mai spune că Vinerea Mare este o zi în care trebuie să ținem post negru. Oamenii din popor cred că postul negru este bun pentru ”secarea” guşii şi vindecarea bolilor de piele (Bucovina, Moldova, Transilvania), și îl va feri pe cel care postește de toate bolile şi îl va face să fie sănătos tot restul anului.

ADVERTISEMENT

Alte superstiții din popor legate de Vinerea Mare: 

  • Femeile nu umplu borș în această ziua, ca nu cumva să se scalde în el Necuratul
  • Femeile nu coc în Vinerea Mare cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului
  • În Vinerea Mare femeile nu cos, ca nu cumva să orbească
  • Femeile nu torc, nu țes și nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri
  • Sub niciun motiv nu se taie păsări sau animale
  • Nu este bine să se tundă nici copii, nici femeile, nici bărbații pentru că ar putea muri cineva din familie.
  • Nu se săvârșește Liturghie, iar morții nu se îngroapă decât cu bătăi de toacă 
ADVERTISEMENT