Toamna își face simțită prezența, aducând cu ea tradiții vechi. Descoperă obiceiurile românești legate de Echinocțiul de toamnă și află cum poți atrage norocul de partea ta în noul sezon.
Echinocțiul de toamnă marchează începutul oficial al toamnei pe 22 septembrie 2024. Acest moment astronomic a inspirat multe tradiții în folclorul românesc. Există obiceiuri și superstiții legate de această zi, considerate aducătoare de noroc și belșug. Ce se întâmplă de fapt în Univers în timpul echinocțiului, de fap?
Anul acesta, echinocțiul de toamnă are loc pe data de 22 septembrie. Este momentul când ziua și noaptea au aproape aceeași durată, marcând oficial începutul toamnei în emisfera nordică.
Din punct de vedere astronomic, echinocțiul de toamnă se produce atunci când axa de rotație a Pământului nu este înclinată nici spre Soare, nici departe de acesta, notează playtech.ro. Acest lucru face ca întreaga planetă să primească o cantitate egală de lumină solară.
Astfel, emisfera nordică începe să se îndepărteze de Soare, ceea ce duce la o scădere treptată a temperaturilor și la scurtarea zilelor, până la solstițiul de iarnă din decembrie. După cum știm, scurtarea zilelor afectează ritmul cicardian și starea emoțională a multor persoane. Pot apărea oboseala, tristețea și lipsa de motivație.
Dar, pe lângă un fenom astronomic, în satele românești, echinocțiul de toamnă simbolizează o perioadă de tranziție între vară și toamnă. Oamenii își pregăteau proviziile pentru iarnă, iar luna septembrie era plină de semnificații în calendarul popular. Prima săptămână era dedicată Nașterii Maicii Domnului, a doua Sfintei Cruci, iar a treia, marcată de echinocțiu, era perioada “Averii”, explică click.ro.
În această zi, oamenii duceau fructe și legume la biserică pentru a fi sfințite, crezând că acestea capătă puteri vindecătoare. Se mai spunea că în această zi florile “plâng”, vorbind între ele despre venirea iernii.
De asemenea, o tradiție populară era prepararea primului must din strugurii proaspăt culeși. Oamenii îl beau cu speranța că le va aduce sănătate și noroc în noul sezon agricol. Tot acum se scuturau nucii, merii și gutuii, marcând începutul recoltei de toamnă.
O altă superstiție spune că e bine să mănânci pâine înainte de a ieși din casă pe 22 septembrie. Acest obicei ar aduce protecție împotriva relelor și ar asigura o trecere liniștită către anotimpul rece.
Pe lângă tradițiile populare, 22 septembrie este și ziua Sfântului Mucenic Foca, considerat protector împotriva incendiilor. Țăranii respectau această sărbătoare pentru a-și feri recoltele și gospodăriile de foc.