Life

Ce e bine să faci pe timp de caniculă. Recomandările medicilor în fața temperaturilor ridicate

Sfaturile de care trebuie să ții cont pe timp de caniculă. Care sunt primele efecte negative ale expunerii îndelungate la soare și cum te ferești de ele.
07.06.2024 | 22:19
Ce e bine sa faci pe timp de canicula Recomandarile medicilor in fata temperaturilor ridicate
Ce trebuie să faci pentru a te proteja corespunzător de caniculă. Sursa foto: Pixabay, Freepik
ADVERTISEMENT

În România, vara și-a intrat puternic în drepturi. Deși abia suntem în prima săptămână din iunie, temperaturile din termometre ne surprind. Urmează zile caniculare, așa că sfatul medicilor este să ne protejăm cât de mult putem.

Expunerea îndelungată la soare are o serie de efecte negative pentru organism

Vara lui 2024 se anunță a fi una caniculară. Temperaturile ridicate încep să se resimtă, iar disconfortul termic este mai prezent ca niciodată. Meteorologii avertizează că vor urma și zile cu 40 de grade, așa că românii trebuie să știe cum să se protejeze de caniculă.

ADVERTISEMENT

Deși sfatul medicilor este evitarea intervalului orar în care soarele arde cel mai tare, pentru unele persoane acest lucru este imposibil. Din cauza locului de muncă, există și românii care, la orele prânzului, sunt pe stradă.

Ca în fiecare vară caniculară, specialiștii vin cu sfaturi menite să ne ajute să ne protejăm de razele violente ale soarelui. Primul și cel mai important este hidratarea, urmată de evitarea expunerii la soare la orele prânzului.

ADVERTISEMENT

În zilele toride, victimele temperaturilor ridicate sunt bebelușii și persoanele în vârstă. În cazul lor, canicula se resimte agresiv, iar temperaturile mari prezintă un risc mult mai crescut pentru ele.

Ce trebuie să faci pentru a te proteja de caniculă

Românii știu că nu este recomandat să stai în soare la orele prânzului, însă nu știu exact când este momentul să se retragă într-un loc umbros. Ei bine, semnele care ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru oricine sunt amețeala, frisoanele sau erupțiile cutanate.

ADVERTISEMENT

Acestea nu sunt singurele efecte ale expunerii îndelungate la soare pe timp de caniculă. Insolațiile și agravarea problemelor cardiovasculare sunt și ele cauzate tot de expunerea la soare, la fel ca și insomniile.

”Vorbim de insolație, secundar expunerii la temperaturi înalte, agravarea problemelor respiratorii și cardiovasculare la persoanele cunoscute. Asta pentru că temperaturile înalte pun o presiune pe sistemul cardiovascular, insomnie.”, a declarat Popescu Irina, medic specialist Diabetologie, potrivit antena3.ro.

ADVERTISEMENT

Canicula poate fi mai periculoasă decât își închipuie multe persoane. Tocmai de aceea, medicii specialiști recomandă o hidratare corespunzătoare. Din cauza temperaturilor ridicate, corpul pierde mai mult apă în urma transpirației.

De asemenea, pentru a evita efectele negative ale expunerii la soare, este esențial să purtăm pălării sau șepci care să ne protejeze de razele soarelui. Sunt recomandate și hainele lungi, largi și cât mai vaporoase. În plus, este obligatoriu să aplicăm cremă cu factor de protecție solară de fiecare dată când ieșim din casă și ne expunem la soare.

ADVERTISEMENT