Dacă ai peste 70 de ani, iată ce este bine să mănânci. O anumită dietă te poate ajuta să trăiești mai mult și să eviți apariția anumitor boli. Un anumit aliment poate face minuni.
O dietă echilibrată este esențială pentru menținerea unui stil de viață sănătos, indiferent de vârstă. Acest lucru e necesar pentru buna funcționare a organismului, dar și pentru un risc redus de a dezvolta diverse afecțiuni.
Persoanele vârstnice, însă, trebuie să fie și mai atente la ceea ce consumă. Doar așa pot evita unele boli și pot trăi mai mult.
Potrivit unui studiu recent, o dietă pesco-vegetariană poate fi foarte benefică pentru sănătatea vârstnicilor. În principiu, această dietă este vegetariană, dar include și pește.
Studiul a fost realizat de către cercetătorii de la Loma Linda University Health. Acesta sugerează că o astfel de dietă îi poate ajuta pe vârstnici să trăiască mai mult și să evite problemele de sănătate, spre deosebire de cei care urmează diete vegetariene stricte.
Conform cercetării, anumite diete vegetariene pot reduce riscul de mortalitate din orice cauză, dar și la reducerea mai multor probleme de sănătate, mai ales în cazul bărbaților și al adulților de vârstă mijlocie.
După vârsta de 80 de ani, însă, o dietă vegetariana strictă nu mai are la fel de multe beneficii, mai ales privind afecțiunile neurologice, precum accidentul vascular cerebral, boala Parkinson sau demența. Persoanele care au o dietă pesco-vegetariană se pot bucura de un anumit avantaj chiar și după ce ajung la o vârstă înaintată.
Potrivit lui Gary Fraser, MBCHB, PhD, principalul investigator al studiului și profesor la Loma Linda University School of Public Health, dietele vegetariene au anumite beneficii, însă acestea ar putea să nu mai fie la fel de puternice pentru persoanele care ajung la 80 de ani.
În cazul vegetarienilor aflați la vârste înaintate, riscul de a dezvolta afecțiuni neurologice este unul ușor mai mare. Riscurile nu sunt foarte mari, potrivit lui Gary Fraser, dar persoanele care au astfel de diete trebuie să le conștientizeze, informează SciTechDaily.
Studiul a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition. Acesta a analizat date de la peste 88.000 de participanți, împărțiți în cinci categorii: non-vegetarian, semi-vegetarian, pesco-vegetarian (vegetarian care consumă și pește), lacto-ovo-vegetarian (vegetarian care consumă și produse lactate și ouă) și vegan.
În urma acestui studiu, cercetătorii au observat diferențe considerabile privind riscul de mortalitate. Persoanele care urmează o dietă pesco-vegetariană au prezentat un risc de deces cu 18% mai mic, în comparație cu non-vegetarienii.
Pentru laco-ovo-vegetarieni, riscul de mortalitate a fost cu 15% mai mic. În cazul veganilor stricți, scăderea a fost de numai 3%.
Veganii de sex masculin au avut, însă, o rată de supraviețuire mai bună decât non-vegetarienii, în comparație cu persoanele vegane de sex feminin.
“Per total, acestea sunt unele dintre cele mai clare date care arată că vegetarienii americani sunt mai bine protejați împotriva decesului prematur decât non-vegetarienii”, a explicat prof. Fraser.
Aceste descoperiri evidențiază avantajele introducerii de pește într-o dietă care este predominant vegetariană pentru persoanele în vârstă. În general, dietele vegetariene sunt foarte sănătoase. Adăugarea peștelui în alimentație poate oferi mai multă protecție, mai ales pentru cei trecuți de 70 de ani.