Ce e bine să pui în butoiul cu varză murată ca frunzele să nu se înmoaie și să fie tari toată iarna. Este un ingredient secret al gospodinelor din zona Banatului. Care este pontul la care apelează în fiecare toamnă.
Ce se pune în varza murată astfel încât frunzele să se păstreze intacte în sezonul rece. Trucul știut de femeile din Banat. Gospodinele din această regiune a țării sunt renumite pentru legumele pe care le pun la borcane pentru iarnă.
Murăturile nu lipsesc din nicio casă, fiind servite alături de numeroase preparate culinare. În schimb, varza este folosită pentru delicioasele sarmale și pentru zeama pe care o lasă în butoi, care se consumă pe stomacul gol.
Pentru a avea parte de o rețetă ca la carte, care să nu dea greș, este foarte important să se țină cont de câteva sfaturi simple și utile. Doamnele din zona Banatului obișnuiesc să apeleze la un truc inedit și prețios.
Acestea adaugă printre căpățânile de varză și foi, care sunt tocate în prealabil, notează realitatea.net. În felul acesta se pot folosi la călit în sezonul rece, gospodinele câștigând timp atunci când se apucă de gătit pentru sărbători sau pentru o zi obișnuită din an.
Foarte multă lume știe că toamna este sezonul perfect pentru a pune la borcane diverse fructe și legume. Gospodinele se pregătesc în felul acesta pentru iarnă, însă puține știu când se pune, de fapt, varza la murat.
O veche tradiție românească spune că acest obicei trebuie să aibă loc de Sfântul Dumitru, care se cinstește în fiecare an pe data de 26 octombrie. De asemenea, varza se poate pune în butoi și în jurul acestei sărbători, în funcție de disponibilitatea fiecărei persoane în parte.
Pentru o varză murată aromată și care să nu se înmoaie peste iarnă există câteva sfaturi simple. În primul rând, căpățânile se aleg după subțirimea foilor. În plus, foile nu trebuie să fie mai mari de o palmă.
În al doilea rând, varza trebuie spălată bine și scobită, adică i se scoate cotorul cu ajutorul unui cuțit. În spațiul format se pune câte o lingură de sare, apoi se aranjează verzele în butoiul care a fost curățat în prealabil.
Se pune un rând de varză și altul de sare grunjoasă până când se umple recipientul. Printre verze se adaugă foile gata tocate. Gospodinele din Banat pun și hrean, câteva beţe de mărar uscat și frunze de dafin.
Pentru o aromă plăcută și culoare se folosește o gutuie sau boabe de porumb. Se mai adaugă piper şi cimbru și se acoperă butoiul. Se lasă în felul acesta 3 zile și apoi se pitrocește până când se acrește zeama, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unei ţevi sau al unui furtun.
Totodată, pentru a sta mereu verzele scufundate în zeamă se pun deasupra niște teascuri și o piatră. În felul acesta varza nu va ieși la suprafață și se va mura în aproximativ o lună, în funcție de locul unde se află butoiul.