Ce e bine să pui peste varza murată înainte de a face sarmale. Trucul pe care puține gospodine îl știu, dar care te va ajuta să obții un preparat delicios.
Mult a fost, puțin a mai rămas până la cea mai frumoasă sărbătoare din an. Gospodinele se pregătesc din timp pentru Crăciun și știu foarte bine ce au de pus pe masă. De departe, vedetele acestei sărbători sunt sarmalele.
Sarmalele sunt preferatele românilor și, deși pot fi consumate oricând, de Crăciun au cel mai bun gust. Gospodinele care vor să prepare sarmale moi și delicioase, trebuie să țină cont de un singur aspect.
Dincolo de carne, varza joacă și ea un rol esențial. Există multe trucuri care te pot ajuta să alegi varza ideală pentru sarmale. Totuși, dintre toate, unul sigur face ca foile de varză să fie perfecte, iar preparatul să aibă un gust echilibrat.
Înainte a folosi varza din butoi pentru a face sarmale, se recomandă să o ții în apă rece. În acest fel, te asiguri că este eliminată sarea din ele care, de cele mai multe ori, strică gustul sarmalelor.
Uneori, varza poate fi mult prea sărată, iar din cauza ei, sarmalele nu mai pot fi consumate. Pentru a evita astfel de episoade, cel mai bine este să ții varza în apă rece suficient timp.
De asemenea, bucătarii cu experiență au mai mulți ași în mânecă atunci când vine vorba de prepararea sarmalelor perfecte. Aceștia recomandă gospodinelor să evite foile de varză din mijloc. Acestea sunt mai firave, ceea ce înseamnă că se vor rupe la împăturit.
Chiar dacă nu poate fi folosită la împăturirea sarmalelor, varza din mijloc poate fi tocată și pusă în oala cu sarmale. Poate fi pusă inclusiv la baza oalei pentru ca sarmalele să nu le lipsească în timpul fierberii.
După ce ai pregătit varza, trebuie să știi că cele mai bune sarmale se fac din carne mai grasă. Bucătarii cu experiență susțin că grăsimea din carne este cea care face sarmalele fragede. Tocmai de aceea, recomandă să optezi pentru spată, piept de porc și chiar și pulpă de porc cu grăsime.
Poți prepara sarmalele după rețeta ta preferată, însă, trebuie să ții cont de timpul lor de fierbere. De obicei, sarmalele se fierb la foc mic și pot fi puse atât direct pe foc, cât și la cuptor. Din momentul în care au început să fiarbă, două ore ar trebui să fie suficiente pentru a fi gata.