News

Ce e decis Armata Română în legătură cu o unitate militară din Delta Dunării. MApN a dezmințit înființarea unei baze americane

La finalul săptămânii trecute s-a propagat o știre falsă care se referea la înființarea unei baze militare americane în Delta Dunării.
06.03.2023 | 15:22
Ce e decis Armata Romana in legatura cu o unitate militara din Delta Dunarii MApN a dezmintit infiintarea unei baze americane
Armata Română administrează un teren aflat pe plaja din Sulina unde a amenajat echipamente radar Colaj: FANATIK Sursa foto: google.maps, defencetalk.com, mae.ro
ADVERTISEMENT

Portalul inforadar, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naționale, a semnalat sâmbătă o dezinformare care s-a propagat în spațiul public, despre o presupusă bază militară americană care ar urma să fie construită în Delta Dunării. „Semnalăm o știre falsă care acreditează, fără niciun fundament real, ideea că guvernele României și SUA ar fi încheiat un acord secret cu privire la construirea unei baze militare în Delta Dunării. O astfel de înțelegere nu a fost luată în discuție niciodată”, se arată în comunicat.

Armata plătește un milion de lei pentru serviciile de proiectare a cazarmei de la Sulina

„Această încercare de manipulare a opiniei și percepției publice se aliniază narativelor alarmiste și panicarde răspândite cu o frecvență crescută în ultima vreme în spațiul public românesc de surse afiliate propagandei pro-ruse, în contextul situației generate de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și posibilele implicații asupra țărilor din regiune”, a mai anunțat inforadar.

ADVERTISEMENT

Portalul a explicat că știrea falsă a plecat de la un studiu publicat de doi experți într-o revistă americană, care s-a referit la un proiect legislativ numit Black Sea Security Act of 2022. „Statele Unite vor lua în considerare înființarea unei a patra baze în care să disloce forțe, cu o componentă maritimă în Deltă, care să asigure securitatea traficului maritim pentru aliații vestici, pentru România, Ucraina și alte națiuni riverane Mării Negre”, s-a scris în articol.

Acestă ipoteză formulată de experți a fost transformată de dezinformatori într-o decizie a Guvernului SUA și astfel s-a propagat o știre falsă. Armata Română are mai multe unități militare în zona Deltei Dunării, iar una dintre acestea este o cazarmă din Sulina. Pe 25 noiembrie 2022, pe portalul achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultat de FANATIK, a fost postat un anunț de participare pentru atribuirea contractului „Adăpost tehnică, amenajare poziție radar și asigurare utilități în cazarma 2870 Sulina”.

ADVERTISEMENT

Autoritatea contractantă este Unitatea Militară 02542 din Focșani, care se ocupă de achiziții pentru alte unități militare din țară. Valoarea totală estimată a contractului de servicii proiectare tehnică pentru construcția de lucrări publice este de 1.079.543 lei, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 4 ianuarie 2023. Durata totală a serviciilor de proiectare este de 15 de luni.

Contractul nu a fost semnat pentru că a fost depusă o contestație

Prin acest contract se vor achiziționa:  întocmire proiect tehnic de execuție cu detalii de execuție; documentații tehnice pentru obținerea avizelor și autorizațiilor, inclusiv obținerea acestora; documentație tehnică pentru obținerea autorizației de desființare, documentație tehnică pentru obținerea autorizației de construire, documentație tehnică pentru organizarea execuției lucrărilor,  elaborare certificate de performanță energetică, verificare tehnică a documentațiilor tehnice și asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada derulării contractului.

ADVERTISEMENT

“Valoarea estimată a contractului, de 1.079.543,00 lei fără T.V.A., este defalcată astfel: 2020-I-2870 Sulina – 856.957,00 lei fără T.V.A. – proiectare, inclusiv verificare documentații;  222.586,00 lei fără T.V.A. – asistență tehnică din partea proiectantului. Total valoare estimată pentru poziția de plan 2020.I.2870 Sulina = 1.079.543,00 lei fără T.V.A. Cheltuielile diverse și neprevăzute 2020.I.2870 Sulina (20%) sunt în valoare de 107.954,30 lei fără TVA, nu sunt incluse în valoarea estimată și nu vor fi ofertate”, se arată în caietul de sarcini consultat de FANATIK.

Pe 28 februarie 2023, pe portalul achizițiilor publice a apărut informația că o firmă care a participat la licitație a formulat o contestație la Tribunalul Vrancea, privind procedura achiziției publice, astfel că, până la soluționarea problemei în instanță, contractul nu va fi semnat. Armata Română a intrat în posesia unui teren extravilan de 26,4 hectare, care include și o porțiune din plaja din Sulina, printr-o hotărâre din 29 ianuarie 2009 a Consiliului Local al Orașului Sulina.

ADVERTISEMENT

Armata Română a dat 20 milioane de dolari pe radarele care supraveghează traficul de la Marea Neagră

Pe acel teren, Armata urma să implementeze sistemul SCOMAR (Sistemul Complex de Observare Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră), adică amenajarea unui radar și a echipamentelor aferente.  “Prin realizarea obiectivului, se va ocupa o suprafaţă de 25.000 mp de teren din vecinătatea plajei cu platforme de piatră. Pe această suprafaţă vor fi amplasate două containere cu echipamente relocabile şi un câmp de antene de emisie – recepţie”, a comunicat MApN în documentaţia necesară eliberării acordului de mediu.

Ulterior, Armata a mai cerut cinci hectare de teren de la Consiliul Local Sulina. “Suprafaţa solicitată iniţial includea doar o porţiune de plajă, astfel că s-a solicitat mărirea suprafeţei pentru a include porţiunea de plajă pe toată lungimea terenului, pentru a evita eventualele obstacole pe direcţia echipamentelor de emisie-recepţie”, a declarat Grigore Băboianu, guvernatorul de atunci al Deltei Dunării.

Programul SCOMAR a făcut parte din “Strategia naţională de management integrat al frontierei de stat a României în perioada 2007-2010.” Pentru implementarea proiectului, MApN a cumpărat două echipamente radar, cu 20 milioane dolari, de la o companie americană, în urma unui acord interguvernamental. Primul radar a fost instalat la Capul Midia, iar cel de-al a fost amplasat în zona Sulina.

ADVERTISEMENT