News

Ce e păcat să faci în Vinerea Mare. Semnificația acestei zile din Săptămâna Patimilor

Există mai multe păcate de care este bine să te ferești în Vinerea Mare. Semnificația acestei zile din Săptămâna Patimilor, dar și tradiții de respectat cu sfințenie
22.04.2022 | 06:34
Ce e pacat sa faci in Vinerea Mare Semnificatia acestei zile din Saptamana Patimilor
Ce e păcat să faci în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Săptămâna Patimilor vine cu mai multe reguli bisericești și FANATIK îți explică ce e păcat să faci în Vinerea Mare și de ce anume trebuie să te ferești într-o zi atât de importantă în calendarul creștin ortodox.

Ce se face în Vinerea Patimilor

Dacă ne raportăm strict la Vinerea Mare atunci trebuie să știți că aceasta reprezintă a cincea zi din Săptămâna Patimilor. Vorbim despre o zi de doliu pentru creștini, aceasta fiind ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, Vinerea Mare este zi de post negru, adică oamenii care țin cu sfințenie această regulă nu mânâncă, ci au voie să bea doar apă.

În Vinerea Mare se scoate Sfântul Epitaf din Altar, cel care simbolizează mormântul Mântuitorului. Acesta se așază pe o masă în mijlocul bisericii, lângă crucea care și ea este scoasă cu o seară înainte.

ADVERTISEMENT

Încă de dimineaţă, credincioşii vin la biserică cu flori pentru Iisus şi pentru a trece de trei ori pe sub masa cu Sfântul Epitaf. Gestul semnifică patimile Mântuitorului atunci când şi-a cărat în spate propria cruce pentru răstignire.

De asemenea, fiecare creştin, înainte de a trece pe sub masă, aşază florile pe Epitaf.

Ce este păcat să faci în Vinerea Mare

Trebuie să știți că în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul. Se întâmplă lucrul acesta pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet.

ADVERTISEMENT

Totodată, în această zi creștinii trebuie să evite lucrările agricole. Vorbim despre mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Trebuie să mai știți că în Vinerea Mare nu se sacrifică păsări sau animale, este interzis spălatul, nu se coase și nu se merge la frizer.

Interesant este că există o datină străveche care spune că cel care se va scufunda în apă rece de trei ori va fi sănătos pe tot parcursul anului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, femeile nu coc în această zi cozonaci, pâine sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului. Nici nu umplu borș în această ziua, ca nu cumva să se scalde în el Necuratul.

Semnificația zilei de vineri din Săptămâna Patimilor

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui, și astfel ultima vineri din Postul Mare.

De-a lungul timpului, această zi a fost numită în mai multe feluri, amintim de Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă.

De altfel i se spune Vinerea Paștilor pentru că este ultima vineri dinaintea Paștelui, Vinerea Patimilor, deoarece în această zi a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos, Vinerea Seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti post negru.

Cert este că vinerea aceasta este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite “Triduum Sacrum” din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.

După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Isus care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc.

Un detaliu interesant este că în Vinerea Mare nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Se cântă, în schimb, Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizeaza trupul Mântuitorului.

După ce se termină această slujbă,  femeile obișnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări și își jelesc morții. De altfel, în urmă cu mai mulți ani de zile, lumea pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle și morții de venirea zilelor mari.

ADVERTISEMENT
Tags: