Fotbal intern

Ce echipe au ratat play-off-ul după ce au fost în „top 6” după tur. Campioana CFR e printre ele!

11.01.2021 | 23:59
Ce echipe au ratat playofful dupa ce au fost in top 6 dupa tur Campioana CFR e printre ele
ADVERTISEMENT

FCSB a terminat turul campionatului pe primul loc, însă situația a fost destul diferită în clasamentul Ligii 1, dacă comparăm cu ultimile cinci tururi de sezon regulat.

Acest sezon din Liga 1 pare mai echilibrat ca oricând, cu trei echipe care sunt despărțite de doar trei puncte: FCSB (34 de puncte), Universitatea Craiova (32 pct.) și campioana CFR Cluj (31 pct.). E de menționat faptul că, spre deosebire de ceilalți ani, turul a avut 15 etape în acest sezon, față de 13, după ce numărul echipelor a fost mărit la 16.

ADVERTISEMENT

Campionatul este la fel de strâns și în partea inferioară a clasamentului, dar și pentru lupta la play-off, iar la finalulul returului, când punctele se vor înjumătăți probabil fiecare meci va fi „pe viață și pe moarte”.

Cum a arătat clasamentul la finalul turului de campionat în ultimele cinci ediții

În sezonul actual, 2020/2021, FCSB e lider în Casa Pariurilor Liga 1. În sezonul 2019/2020, CFR Cluj era lider în campionat cu 27 de puncte, în timp ce Viitorul Constanța era pe locul doi, la doar două puncte distanță. În acest sezon, Viitorul Constanța a reușit să prindă in extremis ultimul loc de play-off la finalul turului, după ce a câștigat restanța cu AFC Hermannstadt, 2-1.

ADVERTISEMENT

FC Botoșani nu a mai prins un loc de play-off la fel ca la finalul turului din sezonului precedent, la fel ca și Astra Giurgiu, care e doar pe locul zece. Giurgiuvenii au avut extrem de multe probleme, însă Bogdan Mara afirmă că obiectivul echipei rămâne calificarea în play-off. Cea mai mare suprinză a fost însă Academica Clinceni, care a reușit să termine turul pe locul cinci, cu 25 de puncte, după ce a adus la echipă nu mai puțin de șapte fotbaliști care au fost la FCSB, deși anul trecut erau pe locul 13 din 14, cu doar zece puncte.

Clasamentul Ligii 1 la finalul turului sezonului 2020/2021
Clasamentul Ligii 1 la finalul turului sezonului 2020/2021

CFR Cluj e pentru prima oară în ultimii ani doar pe locul trei în clasament, în timp ce Sepsi Sfântu Gheorghe a prins în premieră după prima parte a campionatului un loc de play-off și e pe 4, la patru puncte de campioana României.

ADVERTISEMENT
Clasamentul la finalul turului 2019/2020
Clasamentul la finalul turului 2019/2020
  • Viitorul Constanța avea să rateze play-off-ul și termina pe locul 7, cu 40 de puncte, după ce la finalul turului era pe locul al doilea. FCSB avea să prindă un loc de play-off, după ce terminase turul doar pe locul 8.

În sezonul 2018/2019, CFR era pe primul loc. Gaz Metan, revelația turului

La finalul turului sezonului 2018/2019, CFR Cluj era liderul campionatului cu 26 de puncte, poziție pe care reușea să o mențină până la final, urmată de FCSB (24 pct.) și Universitatea Craiova (22 pct.)

ADVERTISEMENT
Clasamentul din Liga 1 la finalul turului 2018/2019
Clasamentul din Liga 1 la finalul turului 2018/2019

Gaz Metan Mediaș era revelația turului de campionat, iar echipa lui Mihai Teja termina pe locul cinci cu 21 de puncte, la doar un punct de podium, unde era bătaie mare: Craiova și Viitorul erau la egalitate de puncte cu 22 de puncte.

Locul șase era ocupat de Astra Giurgiu, echipă care nu a ratat play-off-ul campionatului în ultimele sezoane și care termina cu un punct peste Sepsi Sfântu Gheorghe, însă covăsneni avea să prindă în cele din urmă ultimul loc de play-off.

  • Gaz Metan are un retur dezamăgitor și ratează play-off-ul, după ce a terminat pe locul 11, cu doar 31 de puncte. Sepsi OSK avea să termine returul pe locul 6.

În sezonul 2017/2018, CFR e din nou lider, iar ACS Poli Timișoara a fost surpriza turului

În sezonul 2017/2018, podiumul arăta identic ca în sezonul 2018/2019, ceea ce arată valoarea apropiată a echipelor din fruntea clasamentului, dar în același timp o constanță a CFR-ului, care era din nou lider cu patru puncte peste FCSB (28 pct.), urmată de Craiova (26 pct.).

Clasamentul la finalul turului 2017/2018
Clasamentul la finalul turului 2017/2018

FC Botoșani reușea să termine turul campionatului pe locul cinci, la egalitate de puncte cu Astra Giurgiu: 23 de puncte. Moldovenii erau astfel la doar trei puncte de podium.

ACS Poli Timișoara a fost cu adevărat o mare supriză, după ce timișorenii au încheiat în premieră turul campionatului pe locul șase cu 18 puncte, și un punct peste Dinamo și campioana Viitorul, deși sezonul precedent termina doar pe locul al zecelea cu 14 puncte.

Poli Iași prinde dramatic ultimul loc de play-off

La finalul sezonului regulat, Poli Iași avea să producă marea supriză și se califica în premieră în play-off de pe locul șase, deși a terminat la egalitate de puncte (29) cu FC Botoșani și Dinamo, dar avea avantaj la meciurile directe.

ACS Poli Timișoara nu a reușit nici ea să continue parcursul bun și în retur, unde avea să ajungă viitorul, care terminase prima parte a campionatului doar pe locul opt.

  • FC Botoșani și Dinamo ratează play-off-ul deși termină la egalitate de puncte cu Poli Iași.
  • ACS Poli Timișoara ratează play-off-ul și termină abia pe locul 11, cu doar 27 de puncte.

Sezonul 2016/2017: FCSB termina turul pe primul loc. Campioana Astra, pe locul 11

Cea mai mare supriză a fost faptul că Astra Giurgiu, echipa care cucerise titlul în ediția precedentă, era pe un rușinos loc zece în clasament. În turul campionatului 2016-2017, FCSB termina pe primul loc și avea trei puncte pentru Universitatea Craiova (24 de puncte) și patru peste CFR Cluj.

Clasamentul la finalul primelor 13 etape din sezonul 2016/2017
Clasamentul la finalul primelor 13 etape din sezonul 2016/2017

Viitorul Constanța termina pe locul patru, la egalitate de puncte cu CFR Cluj, însă avea să cucerească titlul de campioană. FC Botoșani termina în premieră anul pe locul cinci în clasament, la doar trei puncte de locul trei.

Gaz Metan Mediaș completa topul primelor șase echipe care luptau pentru un loc de play-off. Ardelenii reușeau să le ia fața celor de la Dinamo și Pandurii, care erau la egalitate de puncte: 19.

În cele din urmă, atât FC Botoșani, cât și Gaz Metan Mediaș ratau in extremis play-off-ul, unde ajungea Astra Giurgiu, care reușea să recupereze puncte importante, după ce terminase turul pe locul 11 și ajungea până pe locul trei (44 de puncte). Gaz Metan a ratat play-off-ul după ce a fost depășită în clasament de Dinamo.

Sezonul 2015/2016: Astra termina pe primul loc, iar Dinamo termina pe cinci. CFR rata play-off-ul

Marius Șumudică reușea cu Astra Giurgiu un parcurs incredibil și era lider la finalul turului de campionat, unde avea să mențină până la finalul campionatului. FCSB era pe locul doi cu 25 de puncte, la doar două puncte distanță de giurgiuveni.

Clasamentul la finalul turului din sezonul 2015/2016
Clasamentul la finalul turului din sezonul 2015/2016

Dinamo termina turul ediției 2015-2016 pe locul cinci, lucru care nu s-a mai întâmplat de atunci. Iar Pandurii Târgu-Jiu, echipă retrogradată între timp, era pe locul patru, la egalitate de puncte cu Viitorul Constanța care avea însă un golaveraj mai bun și prindea podiumul.

CFR Cluj era doar pe locul șase, lucru care nu s-a mai întâmplat în niciun din edițiile următoare, când clujenii au fost mai mereu în primele trei echipe ale campionatului la finalul turului. În cele din urmă, CFR Cluj avea să rateze play-off-ul în dauna celor de la ASA Târgu Mureș, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2016 până acum.

Echipele care au ratat play-off-ul:

  • CFR Cluj, locul 7, ASA Târgu Mureș – locul 6
ADVERTISEMENT