News

Ce economie faci dacă îți instalezi panouri fotovoltaice. Primești de la stat 20.000 de lei

Într-o perioadă dificilă din punct de vedere energetic, instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul caselor poate fi o opțiune eficientă de a face economie.
05.11.2022 | 15:10
Ce economie faci daca iti instalezi panouri fotovoltaice Primesti de la stat 20000 de lei
Instalarea de panouri fotovoltaice, o soluție la îndemână pentru a face economie. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În România, instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul caselor reprezintă o soluție ideală de reducere a costurilor energiei la nivel de gospodărie.

Instalarea de panouri fotovoltaice, o soluție la îndemână pentru a face economie

Conform specialiștilor, România este una din țările din Europa care are suficiente resurse pentru a putea să-și producă energia electrică pe cont propriu, fără să mai depindă de alte state.

ADVERTISEMENT

Panourile fotovoltaice reprezintă o posibilitate pentru orice cetățean care dorește să economisească bani pe termen lung.

Mitul că astfel de instalații sunt foarte scumpe nu mai e valabil. ”Dacă ne uităm la evoluția prețurilor, vedem că acestea au scăzut de peste 40 de ori la panourile fotovoltaice, în ultimii 13 ani, în Europa”, spune Adrian Vintilă, specialist în energie și membru al asociației Future Energy Leaders, pentru ObservatorNews.

ADVERTISEMENT

Conform lui Vintilă, statul ne ajută foarte mult în procesul de achiziționare al acestor panouri. Astfel, dacă accesăm și un program guvernamental, precum Casa Verde, randamentul de recuperare a investiției este unul mult mai bun.

Prin panouri fotovoltaice putem să ne asigurăm o independență parțială la energie electrică și facturi mai mici.

ADVERTISEMENT

Statul contribuie cu 20.000 de lei

Investiția totală se ridică la suma de 30.000 de lei, iar în cazul în care oamenii aleg să opteze și pentru un program guvernamental, statul promite 20.000 de lei prin programul Casa Verde.

Așadar, la un calcul simplu aflăm că suma pe care trebuie să o aducă cetățeanul la o astfel de investiție se ridică la totalul de 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Dacă ne referim la prețul actual real al energiei de pe piața, un om își pot recupera suma investită în cel mult 2 – 3 ani.

”Investiția medie 1000-1100 de euro per kilowați. Undeva la 30.000 de lei, cu tot cu TVA, 6000 de euro. Dacă accesezi un program guvernamental, 20.000 de lei promite statul prin programul Casa Verde, aportul nostru ar mai fi de 10.000 de lei.

Dacă calculăm la prețul energiei reale din piața de acum, vedem că randamentul este unul foarte-foarte bun. În 2 ani, cel mult 3 ani”.

Economie importantă la facturi în cursul unui an prin acest panouri fotovoltaice

Potrivit explicațiilor aceluiași Adrian Vintilă, ”cu 10 panouri putem instala 5 kilowați și putem produce anual aproximativ 6000 de kilowați oră de energie electrică”. Specialistul spune că acest total ”este mult peste consumul mediu al României”, care se ridică undeva la 80 kWh / lună.

”Pe înțelesul tuturor, cu 10 panouri putem instala 5 kilowați și putem produce anual aproximativ 6000 de kilowați oră de energie electrică.

Este mult peste consumul mediu al României. În țara noastră, consumul mediu pe o gospodărie incluzând și apartamente este de aproximativ 80 de kilowați oră pe lună”, notează Vintilă, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT