Ce efect are consumul zilnic de cafea în cazurile de cancer

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
27/09/2015, 13:27
Ce efect are consumul zilnic de cafea în cazurile de cancer

Potrivit unui studiu, publicat în revista britanică “Journal of the clinical Oncology”, consumul zilnic de cafea cu cofeină creşte posibilitatea de a supravieţui unui cancer la colon şi protejează pacienţii trataţi deja de o revenire a acestei boli.

Cercetarea a fost efectuată într-o clinică de specialitate, din oraşul american Boston, pe un eşantion format din o mie de persoane care fuseseră tratate chirurgical şi cu chimioterapie pentru cancer colorectal, în stadiul III, ceea ce înseamnă că maladia le cuprinsese ganglionii limfatici din jurul tumorii iniţiale, dar nu mai mult, informează realitatea.net.

În condiţii obişnuite, în 35 % din cazuri boala revine la acest tip de pacienţi, dar “riscul este mai mic la cei care obişnuiesc să bea cafea zilnic”, s-a constatat.

Efectul asupra cancerului depinde foarte mult de cantitatea de cafea consumată. La bolnavii care au primit cel puţin patru căni de cafea zilnic (aproximativ 460 mg de cofeină), a scăzut cu 42 % riscul de reapariţie a cancerului şi cu 33 % cel de a deceda din alte cauze, prin comparaţie cu participanţii la studiu care nu au consumat cafea.

Două sau trei căni de cafea în fiecare zi au avut un efect de protecţie moderat, iar o cantitate de o ceaşcă sau chiar mai puţin nu a produs nicio modificare.

Cu toate acestea, Charles Fuchs, director al Centrului de Cancer Gastrointestinal din Boston, coordonatorul acestui studiu, este rezervat în a recomanda consumul de cafea drept tratament alternativ pentru bolnavii de cancer la colon.

“Dacă bei în mod regulat cafea şi ai fost tratat de cancer la colon, nu abandona acest obicei, dar dacă nu eşti un consumator frecvent şi îţi pui întrebarea dacă ar trebui să bei mai multă cafea, este preferabil să ceri sfatul medicului”, a afirmat el.

Autorii studiului — primul referitor la rolul consumului de cafea în combaterea cancerului colorectal — au observat că efectul este datorat cofeinei şi nu altor compuşi. Ei nu au reuşit încă să explice mecanismul prin care acţionează cofeina.

Sursă: www.dcnews.ro

Închide ×