Studiile efectuate în ultimii ani arată ce efecte are consumul de cafea asupra organismului. Medicul Vlad Ciurea este de părere că această băutură are puterea de se implementa în creier pentru că aduce plăcere omului.
Cafeaua este una dintre băuturile adorate de oamenii din toate colțurile lumii, având numeroase proprietăți. Doctorul Vlad Ciurea dezvăluie care sunt beneficiile pe care le are licoarea, dar și ce schimbări se produc în organism.
Specialistul vorbește despre stimulare și deschiderea căilor, mai ales dacă este vorba de o cafea puțin mai slabă. Aceasta nu se bea doar pentru aromă și mirosul plăcut, ci și pentru plăcerea pe care o aduce în corp.
„Sunt anumiți neurotransmițători între celulele nervoase și ele funcționează printr-un chimism. Cafeaua stimulează acest chimism, deschide căile. Nu este bine să fie o cafea foarte tare, că atunci tremuri, transpiri, bate inima mai tare.
Să fie o cafea, elementul de plăcere miros, gust, se și implementează în creier și te și stimulează. Îți face plăcere. Cafeaua pentru român și pentru ființă umană în general face foarte mare plăcere”, a declarat medicul Vlad Ciurea în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.
Într-o altă intervenție expertul a declarat că este genul de persoană care consumă două căni de cafea. A doua cafea este consumată în jurul prânzului, atunci când medicul își începe activitatea pe care o desfășoară.
Medicul neurochirurg le recomandă celor care lucrează în intervale atipice să fie atenți la semnele pe care le primesc de la organism. Specialistul îi sfătuiește să evite folosirea excesivă a stimulentelor, cum ar fi cafeaua și energizantele.
Din păcate, organismul nu poate suporta la nesfârșit capacitățile naturale ale corpului și vor apărea consecințe. În această situație l-a dat drept exemplu pe Honoré de Balzac care după o petrecere obișnuia să bea o cană mare de cafea și apoi, scria toată noaptea.
De cele mai multe ori îl apuca ora 5:00 dimineața. În timp, scriitorul și criticul literar de origine franceză și-a epuizat sistemul nervos și inima. A murit din cauza unui infarct pentru că inima și creierul nu au mai rezistat.
Pe de altă parte, medicul Vlad Ciurea spune că totul stă în moderație. Specialistul transmite că o cafea, nu foarte tare, băută dimineața sau în jurul prânzului, are efect benefic. E foarte important ca băutura să fie savurată pe îndelete, nicidecum pe fugă.