Temperaturile scăzute din sezonul rece tind să aducă numeroase probleme medicale. Specialiștii din domeniu au dezvăluit ce efecte are, de fapt, frigul asupra sănătății. Avertismentul medicilor pentru a ne proteja în această perioadă din an.
Frigul este bun pentru că omoară virușii și microbii care circulă în aer, însă de cele mai multe ori poate avea și unele riscuri. Organismul uman este afectat de temperaturile mici, motiv pentru care cadrele medicale trag un semnal de alarmă.
Doctorii susțin că zilele reci din an aduc efecte negative, în special, în rândul adulților vârstnici. Aceștia sunt vulnerabili și pot suferi din mai multe puncte de vedere. Din păcate, se pot agrava bolile pe care oamenii le au.
Astmul, bronșita cronică sau emfizemul sunt doar o mică parte dintre afecțiunile care se pot accentua din cauza frigului. De asemenea, persoanele care suferă de boli cardiovasculare pot avea o stare înrăutățită în urma temperaturilor scăzute.
Mai mult, pacienții care au angină pectorală sau au suferit deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral pot observa că simptomele sunt agravate de frig. Totodată, frigul poate duce la degerături și hipotermie.
Riscul de hipotermie reprezintă scăderea anormală a temperaturii corpului sub 35 de grade Celsius. Corpul ajunge să piardă mai multă căldură decât produce. Efectul frigului apare chiar și atunci când oamenii stau perioade lungi la temperaturi moderat mai mici.
În aceeași notă, doctorii susțin că aerul uscat din sezonul rece poate afecta hidratarea pielii. Frigul poate face pielea să fie uscată, eritematoasă și acoperită cu scuame albe. Se recomandă utilizarea unui produs pe bază de uleiuri care să limiteze evaporarea.
Un efect indirect pe care îl are frigul în sezonul rece asupra sănătății are legătură cu sistemul de încălzire folosit de oameni. Din păcate, aceștia se pot otrăvi cu monoxid de carbon dacă utilizează aparate care ard combustibil, cum ar fi lemn, ulei sau propan.
Aceste dispozitive de încălzire, folosite în interiorul unei casei sau spațiu închis, pot degaja monoxid de carbon. Acesta este periculos pentru sănătatea umană pentru că atunci când este inhalat se leagă de hemoglobina din sânge de aproximativ 250 de ori mai puternic.
În felul acesta monoxidul de carbon formează carboxihemoglobină, care nu poate transporta oxigenul eficient către țesuturi și organe. Procesul acesta, susțin cadrele medicale, duce la afectarea creierului și a inimii.