Hotnews

Ce efecte are criza din Grecia asupra Bursei de la Bucureşti

Bursa de la Bucureşti a rezistat mai bine turbulenţelor generate de un potenţial Grexit (ieşire din zona euro a Greciei n.r.) comparativ cu alte burse mai mari din Europa, a declarat pentru...
30.06.2015 | 18:08
Ce efecte are criza din Grecia asupra Bursei de la Bucureşti
ADVERTISEMENT

Bursa de la Bucureşti a rezistat mai bine turbulenţelor generate de un potenţial Grexit (ieşire din zona euro a Greciei n.r.) comparativ cu alte burse mai mari din Europa, a declarat pentru Agerpres preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel.

“În general, turbulenţele acestea generate de un potenţial Grexit se răsfrâng asupra pieţelor financiare la nivel european. Mă bucur să spun că, cel puţin pentru moment, Bursa de la Bucureşti a rezistat mai bine decât alte pieţe mai mari europene. Practic, scăderea a fost foarte, foarte mică. Indicele principal a scăzut ieri sub 1%, scăderea a fost de 0,7 — 0,8%. Este foarte puţin în comparaţie cu 4-5%, cât s-a înregistrat în alte pieţe europene, mult mai dezvoltate într-adevăr, cu o lichiditate mai amplă”, a menţionat Lucian Anghel.

ADVERTISEMENT

Acesta a subliniat că, din acest punct de vedere, consideră că Bursa de la Bucureşti a fost mai stabilă decât marile burse europene.

Întrebat de ce scăderea a fost mai mică în cazul Bursei de la Bucureşti, Lucian Anghel a precizat că “dimensiunea ne-a protejat”.

ADVERTISEMENT

“Pe de o parte, discutăm evident şi de dimensiune. Practic, dimensiunea ne-a protejat. Pe de altă parte, pieţele mature vor fi influenţate, probabil, mai mult de ceea ce se întâmplă în Grecia. Dacă ne uităm la cine are cele mai mari împrumuturi către instituţii din Grecia, sunt marile ţări vest-europene: Germania, Italia. România este mai puţin influenţată din acest punct de vedere şi are o situaţie macroeconomică foarte bună. Şi cred că acestea sunt motivele principale pentru care piaţa de la Bucureşti a fost mult mai stabilă comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în Europa de Vest. Cel puţin pentru moment. Este greu de estimat ceea ce se va întâmpla. Am văzut în 2008. Eu, spre exemplu, am fost mult mai optimist faţă de cum s-a dovedit situaţia. Este greu de estimat”, a mai spus Anghel.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB a amintit ce s-a întâmplat în Cipru, de “cum s-au impus restricţii de retragere de numerar”. “Ceea ce s-a pierdut ca urmare a măsurilor luate în sectorul financiar, în Cipru, în 30 de zile, indicii bursieri internaţionali au recuperat toată pierderea. Este posibil ca, odată ce lucrurile se lămuresc în Grecia, să putem asista la o îmbunătăţire, o recuperare a acestor pierderi”, a mai spus Anghel.

Acesta a subliniat că anumiţi investitori “ar putea să fructifice” aceste scăderi înregistrate pentru a achiziţiona nişte companii, “care erau acum două-trei luni foarte valoroase, iar acum sunt cu 4-5% mai ieftine, în ceea ce priveşte preţul acţiunilor”, urmând ca o parte din această pierdere să se recupereze ulterior.

ADVERTISEMENT

“Pentru moment, cred că România este într-o poziţie foarte bună din punct de vedere al solidităţii financiare. Suntem mai puţin influenţaţi direct de ceea ce se întâmplă în Grecia. Evident, este un efect de contagiune, nu putem să îl estimăm în momentul de faţă cât de mare este. Banca Naţională a luat măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiară în România. Cred că trebuie să avem răbdare ca lucrul acesta să se lămurească şi sper ca impactul să fie cât se poate de redus pentru România”, a mai spus preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat, duminică, impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate şi sucursalele băncilor străine din Grecia.

De asemenea, Alexis Tsipras, a anunţat organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi. Decizia cu privire la referendum a provocat stupoare şi i-a determinat pe europeni să aştepte să vadă ce se întâmplă până la expirarea, marţi seară, a programului de asistenţă financiară de care beneficia Grecia. În lipsa unui acord cu creditorii până la zilei de marţi, Grecia nu va putea achita o tranşă de 1,5 miliarde de euro către FMI, ceea ce o va plasa în incapacitate de plată şi va deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.romanialibera.ro

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri