Ce se întâmplă în organismul tău dacă alegi să consumi ceai în fiecare zi. Ce spun medicii nutriționiști despre acest obicei pe care îl au multe persoane.
Încă din cele mai vechi timpuri, ceaiul a făcut mereu parte din ritualul multor persoane. Acesta continuă să fie considerat un remediu natural pentru multe afecțiuni, dar și o băutură relaxantă.
În prezent, ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume. Acesta se poate prepara din diverse plante, iar în funcție de alegerea făcută, are beneficii asupra organismului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Ceaiul este o băutură care contribuie la menținerea sănătății organismului. Chiar dacă nu are nutrienți, ceaiul compensează prin polifenoli, antioxidanți și alți compuși activi. Tocmai de aceea, nutriționiștii recomandă ceaiul din plante în detrimentul ceaiului negru sau verde, care au cofeină.
În funcție de plantele din care este făcut, ceaiul poate avea anumite efecte asupra organismului. De exemplu, dacă optăm pentru ceaiul de lavandă, efectul lui este cel de relaxare, iar dacă bem ceai de hibiscus, acesta susține tensiune arterială.
Potrivit nutriționiștilor, ceaiul de plante ajută pielea și o face să fie mult mai strălucitoare. Datorită faptului că are multă apă, ceaiul contribuie la un ten mai hidratat și mai ferm. Persoanele care vor să aibă o piele radiantă, trebuie să consume mai des ceai de hibiscus.
Ceaiul de plante ajută și la o digestie mai bună. Nutriționiștii recomandă persoanelor care se confruntă cu balonare sau cu sindromul colonului iritabil să bea ceai de mentă.
De asemenea, consumul zilnic de ceai poate îmbunătăți calitatea somnului. Ceaiul de mușețel sau cel de lavandă au efecte relaxante. Totuși, este recomandat să nu fie consumate cu o oră înainte de culcare, deoarece pot provoca treziri nocturne.
Ceaiul de plante, în special cel de rozmarin sau ginkgo contribuie la sănătatea creierului. Consumate cu regularitate, acestea susțin memoria și reduc riscul de Alzheimer sau demență.
Pentru persoanele care vor să aibă mai multă grijă de inima lor, nutriționiștii recomandă ceaiurile de scorțișoară și de hibiscus. Consumul lor frecvent reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare și scad tensiunea arterială.
Ceaiul este una dintre cele mai bune băuturi pe care i le poți oferi organismului. Totuși, pentru a te asigura că efectele sale sunt unele pozitive, trebuie să ții cont de un detaliu.
Este esențial să consumi ceaiul în starea sa naturală, fără să adaugi zahăr sau alți îndulcitori artificiali. Pe lângă faptul că îi vor schimba gustul, îi vor anula și o parte dintre beneficii. Dacă nu îți place ceaiul fără zahăr, poți opta pentru variantele care au un gust bun în starea lor naturală.