News

Ce efecte secundare ar putea avea vaccinul COVID-19. Oamenii de ştiinţă lămuresc misterul

25.11.2020 | 07:00
Ce efecte secundare ar putea avea vaccinul COVID19 Oamenii de stiinta lamuresc misterul
ADVERTISEMENT

Conform primelor studii realizate de specialiștii în domeniu, sunt mai multe efecte secundare pe care le-ar putea avea vaccinul COVID-19. Astfel, descoperirile medicale făcute până acum în lupta împotriva coronavirusului pot avea și părți mai puțin plăcute. Oamenii ar putea să se resimtă în urma vaccinului și chiar să aibă nevoie de o a doua doză. Cu toate acestea, vaccinul reprezintă singura soluție. 

Pfizer, compania despre care se vorbește cel mai mult în privința serului așteptat de toată lumea a cerut deja permisiunea pentru a elibera rețeta care să distrugă virusul, dar vrea să se asigure că toți potențialii cumpărători înțeleg ce presupune vaccinul.

ADVERTISEMENT

Concret, atât cel descoperit de Pfizer, cât și celelalte vor necesita două doze pentru a funcționa, injecții care trebuie administrate la săptămâni distanță, conform companiei.

Care sunt efectele secundare ale vaccinului COVID-19!

Oamenii de știință anticipează că injecțiile vor provoca efecte secundare asemănătoare gripei. Aici  ar putea fi incluse dureri ale brațelor, dureri musculare sau febră. Toate aceste simptome ar putea dura câteva zile și ar putea chiar duce la incapacitatea temporară a unor persoane de a merge la locul de muncă sau la școală. Mai mult de atât, chiar dacă un vaccin se dovedește a avea 90% eficiență, 1 din 10 beneficiari ar fi totuși vulnerabili.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că, cel puțin pe termen scurt, pe măsură ce imunitatea la nivel de populație crește, oamenii nu trebuie să renunțe la distanțarea socială și la aruncatul măștilor.

Sursa foto – hepta.ro

Saad Omer, directorul Institutului Yale pentru Sănătate Globală și cel care ar putea să ocupe un post cheie în noua administrație Biden, a precizat că trebuie oferite explicații oamenilor în privința acestui vaccin, unul care a fost dezvoltat cu o viteză fără precedent.

ADVERTISEMENT

O astfel de informare pe scară largă va fi necesară în întreaga lume. Deocamdată un singur lucru este cert – doar jumătate dintre americani au spus că ar fi dispuși să primească un vaccin COVID-19. Dozele inițiale ale oricărui vaccin ar fi limitate la început, dar experții prezic că ar putea fi disponibile pe scară largă până la jumătatea anului viitor.

Ce spun experții despre efectele secundare ale vaccinului COVID-19

Specialistul recunoaște că inclusiv discutarea timpurie a potențialelor efecte secundare ar putea contracara dezinformarea care supraestimează sau denaturează riscul.

ADVERTISEMENT

„Cea mai mare tragedie ar fi dacă am avea un vaccin sigur și eficient pe care oamenii ar ezita să îl primească”, a spus dr. Preeti Malani, ofițer șef de sănătate și profesor de medicină la Universitatea Michigan din Ann Arbor.

Sursa foto – hepta.ro

Primele date arată că cei care se vaccinează trebuie să fie pregătiți pentru efectele secundare care, deși sunt ușoare, ar putea perturba viața de zi cu zi.  Un cercetător de la Pfizer a declarat că efectele par a fi comparabile cu cele ale vaccinurilor standard pentru adulți, dar mai grave decât cele ale vaccinului împotriva pneumoniei, Prevnar, sau vaccinurile tipice împotriva gripei.

Vaccinul Shingrix cu două doze, de exemplu, care protejează adulții împotriva virusului care provoacă zona zoster dureroasă, are ca rezultat dureri de brațe la 78% dintre pacienți și dureri musculare și oboseală la peste 40% dintre cei care îl iau. În această zonă s-ar situa și noul ser anti-coronavirus.

Primele declarații despre efectele secundare ale vaccinului

“Mulți oameni s-ar putea plânge de durere în brațe, de o ușoară stare proastă, cu dureri de cap și dureri musculare, pentru o zi sau două”, a spus dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă și politici de sănătate la Centrul Medical al Universității Vanderbilt.

Sursa foto – hepta.ro

„Convingerea persoanelor care prezintă aceste simptome să se întoarcă în trei până la patru săptămâni pentru a doua doză – și a doua rundă de simptome asemănătoare gripei – ar putea fi cel mai dificil test”, a spus Schaffner.

„Modul în care experții în sănătate publică explică astfel de efecte este important”, a adăugat și Omer despre vaccinul împotriva coronavirusului.

Ce companie vinde vaccinul COVID-19

De remarcat că în Statele Unite ale Americii, există patru companii care se află în etapa finală a testării vaccinurilor COVID-19: Moderna, Pfizer, AstraZeneca și Johnson & Johnson. Toți au raportat reacții adverse la participanții la proces.

Două companii – AstraZeneca și Johnson & Johnson – au întrerupt testarea umană de fază 3 în SUA după ce mai mulți voluntari s-au îmbolnăvit atât de mult încât i-au îngrijorat pe autoritățile de sănătate.

Luna trecută, Luke Hutchison, un voluntar în vârstă de 44 de ani, aflat în studiul fazei 3 de la Moderna, a spus că a avut o febră ușoară după ce a primit prima doză de vaccin mARN-1273 Moderna, dar efectele secundare au fost mult mai serioase după cea de-a doua doză.

 

Ce spune Raed Arafat despre efectele secundare

Între timp și Raed Arafat a explicat ce efecte secundare poate avea un eventual vaccin anti-covid. Și el a mers pe ideea a două doze și a transmis că efectele pot fi de scurtă durată. ”După prima injecţie, e o perioadă până corpul tău face anticorpi împotriva virusului respectiv. Mai trebuie inclusiv o injecţie de rapel la unele din vaccinuri.

Mai trebuie, peste două luni, să faci o a doua injecţie pe care dacă nu o faci, prima injecţie devine ineficientă. Nu este suficient să fim 1.000 sau 2.000 vaccinaţi. În mod normal, ca să ai un efect real de a întrerupe lanţul de răspândire, trebuie să ajungi vaccinezi între 60 şi 70% din populaţie.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

Şi acest lucru este clar că va dura şi nu va dura numai la noi, ci va dura în toată lumea. Ce faci prin vaccinare? În primul rând este că te protejezi şi protejezi şi pe ceilalţi din jurul tău. Asta este cert.

Cu cât se vaccinează mai mulţi (…) cu cât prevenirea răspândirii şi revenirea la o stare cvasi-normală să zicem este mai rapidă”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

Uniunea Europeană, comandă de 160 de milioane de doze

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat un contract cu societatea americană Moderna, în vederea furnizării a până la 160 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, cel de-al şaselea contract încheiat de UE cu un laborator farmaceutic.

De asemenea, între timp și Rusia a anunţat că vaccinul său Sputnik V, dezvoltat de Centrul de cercetare Gamaleia de la Moscova, este eficient 95%.  Este vorba despre rezultate preliminare obţinute asupra a 42 de voluntari, la 42 de zile după injectarea primei doze.

Sursa foto – hepta.rp

Laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford au anunţat că vaccinul pe care l-au conceput are o eficienţă medie de 70%. De asemenea, vaccinul alianţei Pfizer/BioNTech este eficient 95%, potrivit rezultatelor complete ale unui test la scară mare, anunţate săptămâna trecută.

”Preţul unei doze de Sputnik V pe piaţa internaţională va fi de zece dolari”, a anunţat, într-un comunicat separat, Fondul suveran rus, precizând că vaccinarea cetăţenilor ruşi va fi gratuită. Vaccinul Sputnik V se află în prezent în faza 3 a unor teste clinice randomizate în dublu orb – un demers experimental folosit în mai multe discipline – asupra unui număr de 40.000 de voluntari.

Ce români au prioritate la vaccinarea împotriva COVID-19

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare privind combaterea infecţiei cu SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că persoanele vulnerabile, adică cele de peste 65 de ani şi cele cu boli cronice vor fi printre categoriile care vor beneficia cu prioritate de vaccinul anti-COVID-19.

“Categoric, persoanele vulnerabile, ceea ce înseamnă persoane peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice, începând de la boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, neoplazii, cancere, sunt boli prioritare care îi poziţionează pe pacienţi în primele categorii ca beneficiari ai campaniei de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Sursa foto – facebook

”Este evident ca prioritatea campaniei de vaccinare să fie aceea de a proteja lucrătorii din sistemul de sănătate, în primul rând, şi în al doilea rând de a proteja categoriile vulnerabile, tocmai pentru a scădea riscul de deces”, a mai adăugat acesta.

Mai mult de atât, medicul Valeriu Gheorghiţă, a transmis că tinerii cu vârste sub 18 ani nu vor fi imunizaţi, întrucât nu există studii certe cu privire la aceste categorii de vârstă efectuate de companiile care dezvoltă un vaccin care să combată infecţia provocată de noul coronavirus.

ADVERTISEMENT