ADVERTISEMENT
News

Ce efecte secundare poate avea vaccinul anti-Covid de la Pfizer

Autor: Adrian Baciu | 12.11.2020 | 07:27
Ce efecte secundare poate avea vaccinul anti-Covid de la Pfizer
Pfizer, noi precizări cu privirea la eficiența vaccinului împotriva tulpinilor mutante: "Nu e nevoie de un nou ser" Sursa foto: hepta.ro

Odată cu anunțul faptului că am putea beneficia de un vaccin eficient anti-Covid, s-a născut în paralel întrebarea ”Ce efecte secundare poate avea produsul Pfizer?”

ADVERTISEMENT

Omenirea a primit o uriașă doză de speranță la începutul acestei săptămâni, atunci când companiile Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul lor împotriva Covid-19 are o eficienţă de peste 90%.

Cum timpul creării acestui tratament a fost relativ scurt, deși majoritatea cercetătorilor spuneau că abia a doua jumătate a lui 2021 ar putea aduce un astfel de tratament pe piață, există multe enigme în rândul publicului legate de posibilele efecte adverse.

Specialiștii ne spun ce efecte secundare poate avea vaccinul anti-Covid de la Pfizer

În plină explozie a numărului de cazuri și de decese la nivel mondial din cauza COVID-19, speranțele că sfârșitul pandemiei este aproape au crescut după apariția informației că un vaccin împotriva coronavirusului s-a dovedit a fi eficient la 90% în studiile clinice.

ADVERTISEMENT

Cu toate că există motive certe pentru a fi optimiști, experții au avertizat că datele din studiile efectuate de Pfizer și BioNTech nu sunt finale și că rămân o mulțime de necunoscute.

Până la această oră, Pfizer și BioNTech au dat asigurări oficiale că nu au apărut ”probleme serioase de siguranță”, dar vor continua să colecteze date.

Sunt totuşi unele efecte secundare – cum ar dureri de braț sau febră – care sunt destul de frecvente și în cazul altor vaccinuri”, a explicat Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia, conform The Guardian.

ADVERTISEMENT

Specialiștii mai atrag atenția asupra unui detaliu extrem de important. Dat fiind faptul că vorbim de un nou tip de vaccin, care folosește tehnologia numită ARNm, una fără aprobare  până în prezent pentru utilizare la oameni, nu este imposibil ca cineva să fie alergic la o componentă a acestuia, a mai spus Hunter.

Ce spune OMS de vaccinul Pfizer

În ceea ce privește Organizația Mondială a Sănătății, directorul general al instituției, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marţi că vaccinul experimental dezvoltat de grupul american Pfizer este “unul foarte promiţător”, într-o perioadă în care sunt aşteptate şi alte tratamente propuse de mai mulţi producători din industria farmaceutică, informează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Luni, americanii de la Pfizer au anunţat luni că vaccinul lor anti-COVID-19 are o eficienţă de peste 90% şi au publicat datele preliminare obţinute în urma studiului clinic de fază 3.

Datele referitoare la siguranţa vaccinului, dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech, urmează să fie publicate la sfârşitul acestei luni.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!