News

Ce eficienţă promite vaccinul produs de Sinovac. Când ar putea începe imunizarea în masă

08.12.2020 | 15:28
Ce eficienta promite vaccinul produs de Sinovac Cand ar putea incepe imunizarea in masa
ADVERTISEMENT

Compania farmaceutică indoneziană Bio Farma spune că studiile clinice pe care le desfășoară asupra vaccinului chinezesc produs de Sinovac Biotech, CoronaVac, au oferit rezultate preliminare care arată o eficiență de 95% a serului.

CoronaVac este unul dintre cele trei seruri produse în China și principal concurent în lupta mondială pentru dezvoltarea unui vaccin, iar studiile clinice ale acestuia de defășoară în Indonezia, Brazilia și Turcia.

ADVERTISEMENT

Rezultatele studiilor recente ale produsului chinezesc au arătat că răspunsul imun este rapid, dar nivelul anticorpilor din organism este unul scăzut, mai mic decât al oamenilor care au trecut prin boală.

Eficiență de 97% pentru un vaccin chinezesc

„Echipa noastră care conduce studiul clinic a constatat, în termen de o lună, că datele intermediare relevă o eficacitate de până la 97%”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bio Farma, Iwan Setiawan, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Compania farmaceutică indoneziană nu a menționat care este numărul oamenilor care au participat la studiul clinic al vaccinului chinezesc și s-au infectat pe parcusul acestuia, din cel 1600 de oameni care sunt implicați.

Setiawan a mai precizat că sunt așteptate rezultatele finale și autorizația Agenţiei pentru alimente şi medicamente din Indonezia, pentru a începe vaccinarea în masă, la sfârșitul lunii ianuarie, în țara din sud-estul Asiei.

ADVERTISEMENT

Studiile clinice pentru vaccinul produs de Sinovac au fost făcute în Turcia, Brazilia și Indonezia. La sfâtșitul lunii octombrie, în țara sud-americană testările au fost oprite pentru un incident care s-a dovedit a nu avea legătură cu vaccinul. Moartea unuia dintre voluntari a cauzat o scurtă pauză a studiului clinic, până ce s-a dovedit că, de fapt, acesta s-a sinucis, scrie CNN.

CoronaVac este și unul dintre cele 3 vaccinuri experimentale ale Chinei și a fost folosit de urgență pentru a imuniza cateva sute de mii de oameni, în cadrul unui program de vaccinare de urgență.

ADVERTISEMENT

Rezultatele studiilor au arărat că răspunsul imun al acestui ser este unul rapid, în termen de 4 săptămâni de la vaccinare, iar aceasta implică administrarea a două doze la o distanță de 14 zile, dar numărul anticorpilor este unul mic, mai scăzut decât în cazul celor ce au trecut prin boală. Oficialii chinezi au precizat că poate fi utilizat în situații de urgență.

ADVERTISEMENT