Life

Ce este Agheasma Mare, apa sfinţită de Bobotează. Cum spun preoţii că ar trebui consumată şi folosită

Agheasma Mare este apa de Bobotează care are o putere imensă asupra sufletului și trupului, fiind sfințită printr-o dublă epicleză. Preoții îți spun cum și când trebuie consumată.
05.01.2022 | 16:56
Ce este Agheasma Mare apa sfintita de Boboteaza Cum spun preotii ca ar trebui consumata si folosita
Agheasma Mare, apa sfinţită de Bobotează. Sursă foto: Instagram
ADVERTISEMENT

Sărbătorile de iarnă se încheie prin slujba de Bobotează și odată cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul. În ziua de șase ianurie, preoții oficiază slujba Botezului Domnului, prin care sfințesc apa cea mare, care ulterior devine Agheasma Mare.

Agheasma Mare, apa sfințită de două ori

Agheasma Mare se sfințește numai în ziua de Bobotează, sărbătoare care amintește de ziua în care Sfântul Ioan l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan.

ADVERTISEMENT

Această apă, a cărui nume provine din limba grească, „agiasmós”, înseamnă ”sfințire”, se sfințete de către preoți de două ori. O dată când preoții botează casele oamenilor cu agheasmă și a doua oară, în ziua Bobotezei, când preoții sfințesc apa pe care credincioții o iau acasă pentru a o avea tot anul.

”Această slujbă poartă denumirea de Agheasmă Mare pentru că apa de la Bobotează are o putere deosebită, fiind sfinţită printr-o dublă epicleză, iar sfinţirea are loc în însăşi ziua în care Domnul nostru Iisus Hristos a sfinţit apele, prin Botezul Său în apa Iordanului”, spune Pr. Prof. Dr. Ene Braniște în Liturgica Specială, conform basilica.ro.

ADVERTISEMENT

Opt zile la rând se bea apa sfințită de Bobotează

Tocmai pentru că Agheasma Mare se păstrează vreme îndelungată la fel de proaspătă ca atunci când a fost scoasă din izvor, se spune că se poate consuma oricând, cu post și spovedanie, în special în primele opt zile de după Bobotează, până pe 14 ianuarie.

În fiecare dimineață, timp de opt zile, cifră ce simbolizează veșnicia, pe nemâncate, credincioșii sunt îndemnați să guste din apa sfântă pentru curățirea sufletească și trupească, așa cum se arată și în rugăciunea de sfințire a Agheasmei Mari.

ADVERTISEMENT

Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească.

Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…”.

ADVERTISEMENT

Dacă până la următoara slujbă de Bobotează, Agheasma Mare nu este folosită, aceasta nu se aruncă la chiuvetă și nici nu se pune la flori.

Apa sfântă trebuie vărsată într-o apă curată curgătoare sau la rădăcinile unui pom. De asemenea, cu Agheasma Mare se pot stropi animalele, casa, curtea și pământurile roditoare.

ADVERTISEMENT