News

Ce este Arbidol, pastila-minune pe care românii o cumpără de la tarabe ca să-i scape de COVID-19. Tratamentul nu e aprobat în UE

Ce este Arbidol, pastila pe care românii o cumpără de la tarabe ca să-i scape de COVID-19. Adus din Republica Moldova, medicamentul nu este aprobat în UE
14.11.2021 | 09:03
Ce este Arbidol pastilaminune pe care romanii o cumpara de la tarabe ca sai scape de COVID19 Tratamentul nu e aprobat in UE
Arbidolul este considerat un medicament minune și se vinde pe sub mână în piețe. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a fost transformată rapid într-o afacere la care s-au afiliat mai mulți comercianți strânși într-o caracatiță ale cărei tentacule se întind din Rusia, prin Republica Moldova, până în România. Speriați de numărul mare al cazurilor de COVID-19, dar și de antivacciniștii care le-au spus că serurile de la Pfizer, Moderna, Astra Zeneca sau Johnson&Johnson sunt periculoase, românii au ajuns să caute o soluție-minune.

Și pastila îndelung așteptată s-a strecurat în țară, mai întâi pe la tarabele cetățenilor moldoveni. Deocamdată, acolo a și rămas, pentru că România nu a autorizat niciodată aceste pastile, care îți promit că te scapă de orice problemă legată de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Ce este Arbidol, medicamentul-minune pe care românii îl cumpără de la tarabe ca să scape de COVID-19

De altfel, întreaga Uniune Europeană a spus „pas” Arbidolului. Oficialii și specialiștii din domeniul sănătății au explicat că medicamentul nu ajută cu nimic ci, la un moment dat, poate chiar să facă rău, mai ales dacă nu este luat sub recomandarea unui specialist.

Cu toate acestea, beneficiind de publicitate agresivă pe canalele antivacciniste de pe rețelele de socializare, Arbidol a căpătat notorietate și a ajuns un medicament care se vinde pe sub mână.

ADVERTISEMENT

În fapt, nimic mai mult decât un antiviral blând, medicamentul este de proveniență sovietică, fiind inventat la începutul anilor 70, atunci când URSS încerca de zor să-și creioneze un nume în domeniu. Era folosit, în acele vremuri, ca tratament împotriva gripei, dar nu cu vreun succes deosebit.

Fabricat de unul dintre „oligarhii lui Putin”

În prezent, Arbidol este fabricat de compania lui Viktor Kharitonin, un miliardar al Rusiei aflat pe lista oligarhilor și figurilor importante de la Kremlin care i se supun lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Medicamentul este vândut la liber în farmaciile din Rusia, dar și din Belarus, și se alături unei game largi de pastile care pot aduce o îmbunătățire în cazul unei gripe, dar nu semnificativă.

Fără să fie nevoie de rețetă pentru el, Arbidol-ul este cumpărat cu ușurință din Rusia, transportat apoi în cantități mari – și nu pe căi tocmai legale – în Republica Moldova, de unde este adus în România.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Arbidol în România

Încet, dar sigur, țara noastră a devenit o adevărată piață de desfacere pentru acest antiviral. Mai întâi, Arbidol-ul a intrat în piețele din Iași, Botoșani, Suceava sau Dorohoi, fiind vândut chiar la tarabe de cetățeni moldoveni. Dar personajele care au militat împotriva vaccinului și-au făcut imediat treaba pe rețelele de socializare, astfel că pastilele rusești au înaintat și au devenit căutate în întreaga țară.

La București, Piața Obor a devenit o adevărată Mecca pentru comercianți, dar și pentru cei care vor să achiziționeze. De altfel, FANATIK a scris AICIdespre situația pieței din Sectorul 2, una în care se desfășoară de ani de zile un comerț ilegal cu diferite produse.

De la țigări la telefoane, Piața Obor n-avea cum să treacă acum peste capitolul medicamente-minune. Așa a ajuns Arbidol și în Capitală, oraș unde au avut loc cele mai multe îmbolnăviri cu coronavirus în ultima perioadă.

Gigi Becali a avut și el un rol important în aducerea Arbidol-ului în țară. Latifundiarul din Pipera a promovat intensiv medicamentul despre care a spus că este un tratament garantat pentru COVID-19. Mai mult decât atât, patronul FCSB vrea chiar să fabrice pastila în România, și a solicitat aprobare pentru asta.

De ce nu este aprobat Arbidol în Uniunea Europeană

Arbidol nu a fost niciodată autorizat în Uniunea Europeană, și nici în Statele Unite ale Americii. Potrivit presei din Rusia, nu au existat până acum teste clinice pentru acest medicament, iar fără aceste studii nu poate exista o omologare.

Doar că producătorul nici nu urmărește o asemenea patalama, una care ar putea să nu vină niciodată și să demonteze întreaga afacere. Cifrele de vânzări au crescut enorm în ultimele luni, așa că o eventuală testare ar risca să dărâme întreaga legendă.

Culmea, Academia Rusă de Știință a anunțat, încă din 2007, că nu sunt dovezi că Arbidol ar funcționa și au încadrat medicamentul la clasa antivirale ușoare. Un singur ministru al Sănătății din Rusia a făcut lobby pentru Arbidol, dar s-a dovedit în cele din urmă că aceasta era prietenă cu Viktor Kharitonin.

Nici situația din Rusia nu este una în regulă, în ciuda faptului că Arbidol se vinde „la liber” în această țară și nu este nevoie de o adevărată caracatiță pentru a-l procura. Campania de vaccinare e la cote scăzute, numărul de cazuri crește și recordul de decese este bătut constant.

Ce spun specialiștii din România

În mai 2020, Ministerul Sănătății condus de Nelu Tătaru a inclus Arbidol în protocolul de tratament al pacienților cu COVID-19. Interesant este că, la acea oră, medicamentul era recomandat pentru formele ușoare și medii ale bolii.

A fost folosit de mai multe spitale din țară până când Ioana Mihailă a decis să-l scoată din listă. Aceasta l-a trecut la categoria „alte antivirale de administrare orală, cu activitate insuficient demonstrată/nedemonstrată”. De remarcat că aici se mai află Ivermectina și Hidroxiclorochina.

„Având în vedere rata redusă de efecte adverse legate de administrarea sa, umifenovirul a fost considerat o alternativă utilizabilă pentru formele ușoare sau medii de boală, fără dovezi semnificative ale eficienței sale”, se arată în ordinul ministrului Sănătății de atunci.

„Discutăm despre un antiviral, nu știu să vă spun prea multe despre povestea lui. Știam că nu este omologat în Uniunea Euopeană, aflu de la voi, din presă, că nici prin Rusia nu o duce prea bine. Este un antiviral ușor, un medicament departe de titulatura „minune”. Cine crede că merge în Piața Obor, de unde ia niște pastile pe sub mână și scapă de COVID-19, are șanse mari să ajungă la spital. Nu așa scăpăm de coronavirus. 

Ideea în sine de a cumpăra pastile pe sub mână este greșită din temelii. Se pleacă de la un fundament total eronat. Pastilele sunt în farmacii și în spitale. Cele autorizate. Cele neautorizate, vă asigur că pentru 99 la sută dintre ele, există un motiv clar pentru care nu au primit autorizația”, a declarat pentru FANATIK, Andreea Mihai, reprezentant al unei companii farmaceutice la care site-ul nostru a apelat și în alte situații.

 

ADVERTISEMENT