Mulți români se întreabă ce e bine să dai de pomană de Înălțarea Domnului, sărbătoare care anul acesta pică pe 6 iunie. Conform tradițiilor, pentru a avea parte de belșug și mântuire sufletească, creștinii trebuie să dea de pomană de-ale gurii celor sărmani, dar pot opta și pentru lucruri din casă ori obiecte de cult (iconițe, lumânări, candele, cruciulițe etc.).
Cu privire la ce este bine și ce nu să oferim de Înălțarea Domnului, teologul Codrin Constantin Iliescu de la doxologia.ro susține că e bine să le dăm oamenilor din jur, semenilor noștri, lucruri de care au nevoie. Hainele, tacâmurile, bibelourile, lucrurile mici și trebuincioase pot fi oferite fără nicio problemă de sărbători.
Tânărul teolog spune că nu e bine să ducem la biserică mâncare gătită pentru a fi binecuvântată și împărțită enoriașilor și pruncilor lor, ci este bine să le oferim direct la masa unui azil de bătrâni sau a unei case de copii, unde știm că este cu adevărat nevoie de astfel de pomeni, asta dacă vrem cu adevărat să facem un bine.
În Ziua Înălțării se oferă drept pomană lapte dulce, fiert cu păsat și mături pentru că mătura simbolizează nevoia de curățare, iar aici, având în vedere că vorbim despre un moment sfânt, includem în special curățarea spirituală pentru apropierea de Dumnezeu și de tainele credinței. Tot de Înălțare se mai oferă și tradiționala colivă, iar cei care merg la morminte, este bine să ducă flori și lumânări.
”Ţie Domnului şi Împărat al cerului şi al pământului, ca unui biruitor al morții îți aducem cântare de laudă, că după prealuminata Înviere din morţi cu slavă la ceruri Te-ai înălţat şi cu Preacinstit Trupul Tău ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, ca şi firea noastră cea căzută să o înalţi împreună cu Tine şi să ne slobozeşti de patimi din veşnica moarte.
Noi, însă, prăznuind Dumnezeiasca Ta Înălţare, din suflet, împreună cu ucenicii Tăi, cântăm: Iisuse, Cel ce Te-ai înălţat de la noi la cer, nu ne lăsa pe noi singuri. Înţelesul vederii de Dumnezeu dezlegându-l Iisuse, ai dus pe ucenicii Tăi afară spre Betania şi i-ai urcat pe muntele Măslinilor, începând să-i găteşti pentru taina marii Tale Înălţări la cer zicând: S-a apropiat, o, prietenii Mei, timpul înălţării; mergând, deci, învăţaţi toate neamurile cuvântul pe care l-aţi auzit de la Mine, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.
Aceştia gândind încă pământeşte, Te-au întrebat: Doamne oare, în acest timp vei aşeza din nou împaraţia lui Israel? Tu însă le-ai zis lor: nu este în puterea voastră să socotiţi vremurile şi anii căci acestea le-a luat Dumnezeu în puterea Sa”, este una dintre rugăciunile care se spune în această zi.