Life

Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Nicolae ca să ai parte de un an de bucurii. Alimentele care nu ar trebui să lipsească din pachete

Ce alimente este bine să dai de pomană de Sfântul Nicolae. În această zi de sărbătoare, nu doar hrana poate fi oferită celor nevoiași.
06.12.2024 | 00:10
Ce este bine sa dai de pomana de Sfantul Nicolae ca sa ai parte de un an de bucurii Alimentele care nu ar trebui sa lipseasca din pachete
Ce ar trebui să conțină pachetele pe care credincioșii le dau de pomană de Sfântul Nicolae. Sursa foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Pe 6 decembrie, credincioșii în prăznuiesc pe Sfântul Nicolae. În această zi de sărbătoare, este important ca toți să își aducă aminte de sufletele celor dragi care nu mai sunt printre noi. Iată ce este bine să dai de pomană de Sfântul Nicolae!

Ce este recomandat să dai de pomană de Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai importanți sfinți, iar creștinii îl sărbătoresc pe data de 6 decembrie. Sfântul Nicolae este cel care deschide seria sărbătorilor de iarnă, iar această zi este una încărcată de obiceiuri și tradiții.

ADVERTISEMENT

De Sfântul Nicolae, creștinii merg la biserică pentru a se ruga atât pentru cei vii, cât și pentru sufletul adormiților. De asemenea, în această zi sfântă este recomandat să se dea de pomană pentru a avea un an plin de bucurii.

Pe 6 decembrie, gospodinele merg la biserică cu pachetele cu mâncare pe care le-au pregătit special pentru a le da de pomană. Pentru că încă este postul Crăciunului, există anumite alimente care ar trebui să fie date de pomană celor nevoiași.

ADVERTISEMENT

Din pachetele date de pomană de Sfântul Nicolae nu trebuie să lipsească legumele și fructele de sezon și nici dulciurile de post. Gospodinele pot pregăti mere, pere, morcovi, dar și napolitane de post, biscuiți și alte deserturi făcute în casă.

De asemenea, mai pot fi date de pomană de Sfântul Nicolae și preparate tradiționale, dar tot de post. Recomandate sunt orezul cu ciuperci, sarmalele de post, ardeii umpluți de post sau mazărea cu morcovi.

ADVERTISEMENT

Pe lângă mâncare, credincioșii mai pot da și haine de pomană

De Sfântul Nicolae, nu doar mâncarea poate fi dată de pomană, ci și hainele sau încălțămintea. Tradiția spune că pomana trebuie să fie oferită oamenilor sărmani, care au nevoie de ea. Doar așa, sufletele celor adormiți se vor bucura de cele oferite.

În tradiția populară, lui Moș Nicolae i se mai spune și Sân-Nicoară. În această zi sfântă închinată lui, credincioșii trebuie să respecte mai multe obiceiuri. Se spune că doar așa vor avea un an îmbelșugat și vor fi feriți de cele rele.

ADVERTISEMENT

În unele zone ale țării, de Sfântul Nicolae, oamenii pun în apă, lângă icoane, crenguțe de pomi fructiferi. Dacă acestea înfloresc până la Anul Nou, se spune că anul care vine va fi unul roditor.

Tot acum, de Sfântul Nicolae, în unele zone ale țării, cetele de colindărilor se pregătesc pentru Crăciun și pentru Anul Nou. Acestea repetă colinda pe care o vor cânta gazdelor care le deschid ușile.

ADVERTISEMENT