News

Ce este bine să dai de pomană în prima zi de Rusalii. Trebuie să faci asta pentru sufletele celor decedaţi

06.06.2020 | 08:56
Ce se da de pomană în prima zi de Rusalii!

Ca în fiecare an, la 50 de zile de la Sfintele Paști, creștin ortodocșii prăznuiesc Rusaliile. Anul acesta, Duminica Rusaliilor pică în data de 8 iunie şi, bineînţeles, este marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox.

Sărbătoarea este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh şi este extrem de importantă pentru toţi creştinii deoarece aceștia fac pomeni mari, pentru sufletele celor adormiți.

Ce este bine să dai de pomană în prima zi de Rusalii, pentru îmbunarea sufletelor celor morți

De Rusalii se dau de pomana vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. În unele sate bucovinene „Moșii Rusalii” încep încă de dimineață, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor.

Dar ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite din timp iar lumânările ard pentru sufletele celo trecuți în neființă întreaga perioadă în care se desfășoară ceremonialului de pomenire. Se spune că sufletele celor morți umblă libere pe pământ încă de la Înviere, iar împăcarea și întoarcerea lor fără incidente în morminte depind de bogăția pomenilor și de respectarea ritualului.

Pomană în prima zi de Rusalii
Pomană în prima zi de Rusalii

În funcție de pomană, sufletele pot intra în morminte fără incidente

Rusaliile reprezintă consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisricii în ansamblu, ci şi fiecărui creştin în parte, cu darurile sale. Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt şi o sărbătoare de mulţumire pentru harul Mirului.

Rusaliile mai sunt denumite în popor și iele sau zâne. Acestea nu sunt deloc prietenoase și întâlnirea cu ele se termină foarte urât pentru muritori. Aceștia ori înnebunesc, ori sunt pociți fără vreo speranță de revenire la forma inițială.

În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde şi pedepsi. Nici în vie nu se intră în aceste zile, dar nici în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, fiindcă te poţi întâlni cu spirite rele. De altfel, cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarece nu cinsteşte cum se cuvine această zi.

Timp de nouă săptămâni nu se vor mai culeg ierburi de leac și este interzis să te cerți de Rusalii, deoarece poți atrage atenția ielelor și odată ce le-ai atras atenția, nu mai șanse de scăpare. Nu se doarme în aer liber, deoarece ielele ar putea să te găsească și să-ți ia mințile sau chiar viața!