Life

Ce este bine să dai de pomană în prima zi de Rusalii. Trebuie să faci neapărat aşa pentru sufletele celor decedaţi

Ce este bine să dai de pomană în prima zi de Rusalii? Trebuie să faci neapărat acest lucru pentru sufletele celor decedaţi.
03.06.2023 | 20:00
Ce este bine sa dai de pomana in prima zi de Rusalii Trebuie sa faci neaparat asa pentru sufletele celor decedati
Ce este bine să dai de pomană în prima zi de Rusalii. Sursă foto: Doxologia / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce este bine să dai de pomană în prima zi de Rusalii? Această sărbătoare vine cu numeroase tradiții și obiceiuri care trebuie urmate. Unele dintre ele sunt legate de sufletele celor decedați, dar și de atragerea norocului pentru întregul an.

Ce este bine să dai de pomană în prima zi de Rusalii

Tu știi ce este bine să dai de pomană în prima zi de Rusalii? Aceasta este una dintre cele mai vechi sărbători din Calendarul Ortodox. De asemenea, nu puțini sunt creștinii care aleg să respecte fiecare tradiție anual.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri din prima zi de Rusalii este datul de pomană pentru sufletele celor decedați. Spre deosebire de alte sărbători importante, duminică, 4 iunie, trebuie să oferim doar anumite lucruri.

Ce se dă de pomană în prima zi de Rusalii? Tradiția spune că gospodinele trebuie să împartă vase de lut ori din porțelan împodobite cu fructe, sau cu flori. De asemenea, tot în prima zi de Rusalii se dau de pomană căni ori vase din lemn umplute cu lapte, vin, ori apă.

ADVERTISEMENT

După ce slujba de la Biserică din prima zi de Rusalii se termină, creștinii merg în cimitire. Acolo, aceștia dau de pomană vasele menționate anterior, alături de o lumânare aprinsă.

Tot dumincă, 4 iunie, la poarta cimitirelor se întind mese. Această tradiție este în general urmată la sate. Oamenii vin și se așează la masă, unde primesc pomană. Printre produsele sfințite se pot număra și sticle de vin, dar și colaci.

ADVERTISEMENT

Tradiţii şi superstiţii de Rusalii

Ce alte tradiții și superstiții se mai respectă în prima zi de Rusalii? Acestea pot fi diferite în funcție de zonă. Dacă ar fi să vorbim la modul general, un obicei de Rusalii este acela de a purta în buzunar sau la sân frunze de pelin sau de leuștean.

Se spune că acestea protejează creștinii împotriva ielelor în această zi de mare sărbătoare. De asemenea, în zona Olteniei are loc Dansul Călușarilor. Tinerii colindă din casă în casă pentru a alunga spiritele rele. Aceștia sunt răsplătiți fie cu bani, pelin, ori usturoi.

ADVERTISEMENT

Gospodinele obișnuiesc să pună la ușa casei frunze de pelin sau usturoi. Se spune că acestea alungă spiritele rele în prima zi de Rusalii. Un alt obicei urmat în sate din cele mai vechi timpuri este ”udatul nevestelor”.

Bărbații aruncă cu apă peste șotiile lor. Se spune că în acest mod, ele vor fi sănătoase, dar și frumoase întreg anul. O superstiție interesantă este cea potrivit căreia Rusaliile ajung să înnebunească oamenii. Cei care nu respectă tradițiile de Rusalii pot cădea pradă ispitei.

Ce nu trebuie să faci de Rusalii

Ce nu trebuie să faci de Rusalii? Dincolo de obiceiurile menționate anterior, există mai multe lucruri interzise în această zi de mare sărbătoare. Nici în prima și nici în a doua zi de Rusalii nu ai voie să muncești.

De asemenea, sunt interzise treburile casnice, precum spălatul hainelor, datul cu mătura sau cusutul. O altă superstiție spune că de Rusalii nimeni nu trebuie să plece departe de casă. Se spune că cei care ajung în pădure singuri, sau lângă o fântână se întâlnesc cu spiritele rele.

O altă superstiție spune că nu este bine să ne certă cu nimeni în aceste zile de sărbătoare. Vom avea ghinion restul anului, dar și probleme de sănătate. Tot de Rusalii este interzis și mersul la câmp, conform tradiției.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit...
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit după ce s-a întors de la muncă din Italia
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac....
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac. Fanii au reacţionat imediat
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Trăim zi de zi cu cea mai periculoasă insectă. Omoară cei mai mulți...
Trăim zi de zi cu cea mai periculoasă insectă. Omoară cei mai mulți oameni
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici