Life

Ce este bine să faci de Schimbarea la Față a Domnului. Tradițiile care se respectă în această zi

05.08.2020 | 12:56
Ce este bine sa faci de Schimbarea la Fata a Domnului Traditiile care se respecta in aceasta zi
ADVERTISEMENT

Schimbarea la Față a Mântuitorului Isus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor. Prăznuită anual pe data de 6 august, sărbătoarea reprezintă momentul în care apostolii Domnului și-au dat seama că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci însuși Fiul Său.

Ca la orice mare sărbătoare de peste an și în această zi creștinii ortodocși păstrează câteva tradiții și obiceiuri pe care le respectă cu sfințenie. În popor se spune că Schimbarea la Față a Domnului marchează sfârșitul verii și începutul toamnei.

ADVERTISEMENT

Poate cel mai important obicei care are loc în această zi este pomenirea tuturor care au fost trecuți la cele veșnice. Așa se face că pe 6 august, credincioșii dau de pomană, în special struguri care au fost în prealabil duși la slujba de la Biserică.

Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la Față a Domnului. Ce este bine să faci

Schimbarea la Față a Domnului este prăznuită în timpul postului Sfintei Marii, ziua de 6 august fiind trecută în calendarul ortodox cu dezlegare la pește. Numită și Obrejenia, sărbătoarea de pe 6 august aduce o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții pe care oamenii le păstrează din vechime.

ADVERTISEMENT

Printre superstiții se numără faptul că în această zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat cu cineva, așadar este un moment bun ca oamenii să se împace. Se spune că cine este certat pe 6 august va rămâne așa tot anul.

O tradiție veche spune că fetele nu trebuie să se pieptene în această zi pentru că riscă să nu le mai crească părul. Totodată, se spune că este interzis scăldatul pentru că apele sunt din ce în ce mai reci, riscul de îmbolnăvire fiind unul destul de ridicat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, de Schimbarea la Față a Domnului nu se spală, nu se coase și nu se calcă, în caz contrar casa gospodinelor va fi năpădită de ploșnițe și păduchi. În plus, nu se lucrează la câmp sau în grădină.

Fiind vorba de un moment important în calendarul ortodox credincioșii de pretutindeni merg la Biserică, se roagă și duc poame din noua recoltă. Acestea se binecuvântează de preot ca ulterior să fie împărțite în memoria rudelor decedate, oamenilor săraci sau nevoiași.

ADVERTISEMENT

O altă tradiție populară amintește că femeile însărcinate trebuie să postează în această zi de praznic pentru a avea o naștere ușoară și copii sănătoși.

De asemenea, o altă superstiție legată de Schimbarea la Față a Mântuitorului Isus Hristos spune că este bine de evitat călătoriile deoarece există un risc foarte mare de a vă rătăci. Așadar, este indicat să stați mai mult pe lângă casă.

 

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe:...
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: Întotdeauna găsesc o cale
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor,...
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, bagă spaima în români
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Stai la curte, poți să fii amendat. Gestul care golește buzunarele
Stai la curte, poți să fii amendat. Gestul care golește buzunarele
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion