Life

Ce este boala gură-mână-picior. Afectează copiii în sezonul cald. Care sunt simptomele și cum poate fi prevenită

Boala gură-mână-picior care afectează copiii în sezonul cald. Care sunt simptomele afecțiunii și cum poate fi prevenită?
27.06.2024 | 11:02
Ce este boala guramanapicior Afecteaza copiii in sezonul cald Care sunt simptomele si cum poate fi prevenita
Și adulții pot fi afectați de această boală. Sursa foto: MediCOOL.ro
ADVERTISEMENT

Gură-mână-picior, boala care afectează copiii în sezonul cald. Care sunt simptomele acestei afecțiuni și cum poate fi combătută, respectiv prevenită? Sfaturile medicilor care cu siguranță vor fi de mare ajutor.

Boala gură-mână-picior din sezonul cald

Pe timp de vară ne confruntăm nu doar cu valori termice foarte călduroase sau caniculare, ci și cu probleme de sănătate, cauzate de anumiți viruși. De exemplu, în acest anotimp este foarte răspândit enterovirusul non-poliomelitic, Coxsackie A16 sau Enterovirusul 71.

ADVERTISEMENT

Cei mai predispuși la infectare sunt preșcolarii, dar și adulții pot fi contaminați cu ușurință. Persoanele cu un sistem imunitar scăzut se confruntă de obicei cu virusul precizat, care favorizează apariția bolii gură-mână-picior.

Virusul poate duce inclusiv la complicații severe, ca encefalita, adică o inflamație a creierului, și la meningită, adică inflamația membranelor protectoare ale creierului. Cei mici îl pot lua prin împărțirea sticlei de apă, a jucăriilor sau pur și simplu prin contact cu mâna.

ADVERTISEMENT

Și la piscină virusul este chiar foarte prezent. Boala gură-mână-picior poate surveni la cei mici dacă unul dintre aceștia, deja contaminat, se încumetă să se joace în apă, respectiv să înoate. În câteva minute, el poate umple piscina de bacterii, fără a-și da seama.

Dacă un copil se confruntă din senin cu simptome precum febra, leziuni bucale sau erupții cutanate, trebuie să vă duceți neapărat cu el la un medic. Acesta îl va consulta și apoi va prescrie o rețetă cu medicamentul/medicamentele de administrat.

ADVERTISEMENT

Rănile se pot dezvolta și în jurul gâtului sau pe limbă. Totodată, pot fi ganglioni limfatici umflați la nivelul gâtului. Aduc cu niște pete roz. Sunt precum niște umflături minuscule, care se pot transforma în vezicule.

Ce trebuie să facem dacă depistăm boala gură-mână-picior

Între 7 și 10 zile durează vindecarea, dar pentru a fi eficientă trebuie să stați izolați la domiciliu. Nu ieșiți din casă căci prin efort vă înrăutățiți situația și îi contaminați și pe cei pe care îi întâlniți sau anumite suprafețe pe care aceștia pun mâna.

ADVERTISEMENT

”Izolarea copilului bolnav. Circa o săptămână contagiozitatea este extrem de mare. Nu îl ducem la piscină, nu merge la locuri de joacă în prezența altor copii, evităm contactul direct în familie, pe cât posibil. Deoarece și frații/surorile cu vârstă mai mare pot face boala. Chiar și adulții ce nu respectă strict regulile de igienă (mai ales la baie, masă sau schimbat pamperși) pot face boala. Chiar dacă au avut-o în trecut…

Combaterea febrei și a durerilor intense cu paracetamol sau ibuprofen. Pare mai ușor de folosit un supozitor căci durerile din gât fac copilul să refuze înghițitul. Dacă nu avem succes deloc atunci facem împachetări sau băi hipotermizante… cu precauțiile menționate privind infectarea adultului ce îngrijește acest copil”, potrivit medicului pediatru Mihai Craiu.

ADVERTISEMENT