Un cunoscut medic din țara noastră atrage atenția asupra pericolului reprezentat de Boala X, o infecție pe care lumea medicală internațională o privește cu mare atenție. Sunt deja peste 70 de morți.
În acest moment, la nivel mondial, Boala X este privită cu foarte mare atenție de specialiștii din zona medicală. Concluzia unanim acceptată la această oră este aceea că e aproape imposibil să tratezi o boală precum Boala X, care se răspândește în Republica Democrată Congo.
Problema este că medicii nici măcar nu știu dacă este o infecție virală sau una bacteriană. Numai în ultimele săptămâni, 71 de persoane au murit din cauza acestei boli apărute în Republica Democrată Congo la sfârșitul lunii octombrie.
Echipele de experți trimise în regiune de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pentru a investiga focarul, nu au reușit să afle care este agentul patogen care a răpus atâtea vieți.
Un semnal de alarmă în legătură cu Boala X este tras și în România. Fostul manager al Institutului Marius Nasta din Bucureşti, medicul Beatrice Mahler, vorbește de pericolului reprezentat de această infecție, pe care lumea medicală internațională o privește cu mare atenție.
Medicul din Capitală afirmă că populația trebuie protejată. Ea reproșează faptul că în mai mare spital de boli respiratorii din România, această informare nu s-a primit şi îl acuză pe ministrul Alexandru Rafila că are alte priorități, nu sănătatea publică.
”Mesajul meu nu are rolul să inducă panică. Cred însă cu tărie că oamenii din România trebuie protejați, iar haosul zilelor actuale nu înseamnă protecție.
Sunt medic în cel mai mare spital de boli respiratorii din România, iar acestă informare nu am primit-o, deși OMS atrage atenția că vorbim de o afecțiune respiratorie. Poate nu se consideră important ca spitalele să fie pregătite pentru situații dificile.
M-am întrebat dacă strategia Ministerului Sănătăţii este cea de a atenționa populația….am căutat… nu am găsit nimic. Domnul Ministru Prof. Dr. Alexandru Rafila are alte priorități, sigur nu sănătatea publică”, spune dr. Mahler, pe Facebook.
Medicul Beatrice Mahler vorbește și de simptomele acestei boli apărute în Africa. Până în prezent se știe faptul că Boala X se transmite prin aer. La instalare, ea seamănă în primele zile cu gripa.
Pacienții acuză stări de febră, dureri de cap, tuse sau dificultăți de respirație. Boala avansează însă fulgerător. Imediat apare anemia severă, care necesită transfuzii de sânge.
”Congo pare departe, este o poveste de pe un alt continent, nivelul de alarmă internațional este scăzut pentru România, însă informarea este esențială și obligatorie pentru instituțiile statului, către noi medicii și către toată populația României”, mai spune medicul.