Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat față în față cu Mihai Tatulici, la emisiunea TATULICI LA FANAT1K, despre importanța proiectului gazier BRUA.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a vorbit la TATULICI LA FANAT1K despre proiectul gazier BRUA, în contextul diversificării rutelor de transport de gaze naturale spre Europa, în acord cu cerințele de gaz ale continentului, care a devenit mai dependent de această sursă pentru a-și asigura securitatea energetică, mai ales după izbucnirea războiului din Ucraina.
Sebastian Burduja a spus că implicarea României în proiectul BRUA, conductă care leagă Bulgaria, România, Ungaria și Austria, urmărește ca țara noastră să devină un hub energetic pentru tranzitul de gaze naturale.
„BRUA este o magistrală de gaze care conectază România cu vestul Europei. Interesul României este să devină un hub energetic, deci cât mai mult gaz să tranziteze România pentru că încasăm niște bani de pe urma acestui fapt.
De aceea insistăm acuma nu doar cu BRUA ci și cu acel coridor vertical, fostul coridor care aducea gaz din Rusia către sud, către Balcani, sigur că tranzita și la noi. Acuma logic ar fi să aducă gaz natural lichefiat care este gazeificat în terminalele din Grecia și Turcia și să-l urce prin Ucraina și apoi spre vestul Europei”, a explicat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a apreciat ca un nonsens narativele conspiraționiste care circulă în diverse medii despre proiectul BRUA, cum că ar fi defavorabil României, un produs al „caracatiței occidentale”, care n-ar fi lăsată să se conecteze, și care trece pe lângă zone sărace, care nu beneficiază de gaze, ci se încălzesc cu lemne și așa mai departe.
„Numai prostii, nu se pune problema, de altfel multe dintre lucrările de extindere a magistralelor de gaz Transgaz implică și extinderea rețelei de distribuție de gaz, deci ramificațiile, dacă vreți, din magistrale, către comune, unități administrative teritoriale conexe”, a declarat invitatul lui Mihai Tatulici.
Ministrul Energiei a dat ca exemplu și interconectorul de gaze de la Mokrin, din Serbia, care va lega sistemul de transport gazier din această țară cu magistrala BRUA din România, care va aduce țării noastre o competitivitate mai mare pe piață, un preț mai redus pentru consumatori dar și surse de aprovizionare mai diverse.
„Asta se întâmplă cu gazoductul pe care l-am inițiat cu sârbii, de la Arad la Mokrin, și toate satele din jurul acestei magistrale viitoare vor fi conectate la rețeaua de gaz”, a adăugat acum ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Interconectorul Arad-Mokrin va juca un rol esenţial în securitatea energetică şi în integrarea regională a pieţelor de energie. Ne dorim să începem construcţia anul viitor, pentru ca acest proiect să devină realitate până cel târziu în 2028”, declara anterior Sebastian Burduja, la semnarea memorandumului pentru construirea acestui gazoduct.