Discul Phaistos este un disc de lut ars din palatul minoic Phaistos de pe insula Creta, care datează cel mai probabil din epoca de bronz minoică mijlocie sau târzie, adică al doilea mileniu î.Hr.
Discul are un diametru de aproximativ 15 cm și este acoperit pe ambele părți cu o spirală de simboluri ștampilate. Până în momentul de față, limba imprimată pe fața discului Phaistos nu a fost niciodată descifrată complet.
Asta în condițiile în care simbolurile sale nu fac parte din niciun alfabet cunoscut, nici cel antic și nici cel modern.
Pe de altă parte, unele simboluri seamănă cu cele găsite în Linear A și Linear B, care erau limbile antice ale minoicilor. Linearul A nu a fost încă decodificat.
Gareth Owens, lingvist, arheolog și coordonator al programului Erasmus de la Institutul Tehnologic din Creta, și-a dedicat treizeci de ani din viață pentru a afla mai multe despre acest misterios disc și aproape că a reușit.
”Misterul discului Phaistos a fost rezolvat în proporție de 99 la sută”, spunea Gareth Owens, potrivit presei internaționale.
El explica atunci că ar fi vorba despre un text religios, însă acesta este doar începutul.
“Nu există nicio îndoială că este vorba despre un text religios. Acest lucru reiese clar dintr-o comparație făcută cu alte cuvinte religioase din alte inscripții din munții sacri din Creta.
Avem cuvinte care sunt exact la fel“, dezvăluie Owens.
Cercetătorul mai bănuiește și că “discul Phaistos este un imn în fața lui Astarte, zeița iubirii. Cuvinte precum cele menționate pe disc au fost găsite pe ofrande minoice”.
“Ca și în cazul ofrandelor de astăzi, oamenii se rugau atunci când erau tulburați, din cauza problemelor de sănătate sau din motive personale”, spune el.
De asemenea, arheologul a mai adăugat și că o parte a discului Phaistos este, de fapt, dedicată unei zeițe mamă însărcinate, în timp ce cealaltă este dedicată zeiței minoice Astarte, notează greekreporter.com.
În ceea ce privește importanța figurii, Owens a precizat că Astarte minoică era zeița iubirii, a războiului și a munților și că originea ei se află în est, mai exact din Mesopotamia antică, situată în Turcia de astăzi.
Menționăm că în prezent, discul Phaistos este expus la muzeul arheologic din Heraklion.