News

Ce este „curentul jet cu ondulații”, fenomenul care scade drastic temperatura aerului în România. Precizările climatologilor

11.05.2020 | 16:18
Ce este curentul jet cu ondulatii fenomenul care scade drastic temperatura aerului in Romania Precizarile climatologilor
ADVERTISEMENT

Climatologii avertizează că România poate fi afectată de „curentul jet cu ondulații”, un fenomen ce scade dratic temperatura aerului într-un timp foarte scurt.

Ce este „curentul jet cu ondulații”

„Curentul jet cu ondulații” este un fenomen ce se înregistrează în România, dar și în restul Europei, manifestat printr-o scădere bruscă a temperaturii aerului într-un timp scurt, potrivit Digi24.

ADVERTISEMENT

Aceste diferențe termice au loc atunci când masa de aer rece dinspre Arctic se întâlnește cu aerul cald și umed venit dinspre Mediterană, spun climatologii.

Fenomenul se manifestă și în țara noastră, prin scăderea rapidă a temperaturii, în decurs de doar 12 ore, cu diferențe termice de până la 15 grade.

ADVERTISEMENT

“Intrăm în anotimpul cald, avem un transport de aer arctic, determinat de ce se întâmplă cu curentul jet la altitudini înalte, cu foarte multe ondulații, care permit pe de o parte un transport de aer foarte rece dinspre vestul, nord vestul Europei, spre sud. Încă nu ajunge acolo, dar asta înseamnă și dislocarea aerului mai cald și un transport de aer cald pe partea de sud est, cum avem noi temperaturi mult mai mari decât cele normale.

Cum se schimbă vremea în România

Pe continent se creează diferență termică foarte mare. Avem vânt foarte puternic și manifestări de instabilitate puternică la contactul între transporturile de aer foarte rece dinspre Arctica și cel cald – umed dinspre Mediterana.

ADVERTISEMENT

De aici probabilitatea foarte mare de a fi furtuni – azi, în sudul Germaniei, înspre Cehia. Dar această instabilitate se poate deplasa”, a explicat climatologul Roxana Bojariu, pentru Digi24.

Drept urmare, climatologul spune că ar trebui să ne așteptăm la o scădere drastică a temperaturii aerului în următoarele zile.

ADVERTISEMENT

“Azi avem spre 30 de grade. Scăderea temperaturii poate fi foarte drastică, de la o zi sau poate de la 12 ore la alte 12 ore de 12 – 15 grade, în unele regiuni.

Aici e problema mare, cu aceste scăderi atât de bruște și instabilitate crescută. Apar fenomenele extreme care nu pot fi previzionate cu mare acuratețe privind poziția și intensitatea decât cu câteva ore înainte”, a mai spus Bojariu.

Potrivit climatologilor, în acest moment se constată o deplasare a unui val de aer arctic dinspre Oceanul Atlantic și Groenlanda către Europa. Această mișcare a aerului va duce la o răcire semnificativă a vremii în vestul și nordul continentului.

În Germania, de exemplu, meteorologii au anunțat deja o serie de  furtuni puternice și este posibil chiar să apară ninsoarea. În România, ANM a emis deocamdată un cod galben de vânt și vreme instabilă, pentru cea mai mare parte a țării.

ADVERTISEMENT