Ciocolata Dubai a fost anul acesta la mare căutare. Mulți români au decis să o prepare chiar și acasă, mai ales că nu are deloc multe ingrediente. Însă, puțini sunt pofticioșii care știu ce este, de fapt, faimosul cataif, nelipsit din acest desert.
Fără doar și poate, Ciocolata Dubai a fost desertul anului 2024. Milioane de români au încercat-o și au fost de-a dreptul cuceriți de gustul ei. Ciocolata Dubai este o explozie de arome, iar acesta este rezultatul ingredientelor alese cu grijă.
Unul dintre ingredientele care face diferența este cataiful. Acesta este nelipsit din Ciocolata Dubai și este cel care îi dă atât gust aparte, cât și o textură diferită față de ciocolata clasică.
Cataiful este, de fapt, un preparat originar din Orientul Mijlociu. Acesta are o tradiție bogată și este recunoscut datorită gustului său aromat, dar și datorită texturii sale unice.
Cataiful are o textură asemănătoare firului de păr, iar mulți români îl compară cu o fidea mai subțire. În Orientul Mijlociu, acesta este folosit ori de câte ori se dorește ca un desert să se remarce printr-o aromă deosebită.
Cataiful este unul dintre cele mai populare deserturi din bucătăria orientală. Este întâlnit cu precădere în Liban, Turcia, Egipt și chiar și Grecia. Acesta se prepară dintr-un ingredient special, numit kadayif sau kataifi.
Kadayif este cea care seamănă la structură cu o fidea. De obicei, acesta se combină cu fistic, cu nuci sau cu sirop dulce. În bucătăria orientală, kadayif se mai îmbibă și cu apă de trandafiri sau cu apă de portocal pentru a avea un parfum aparte.
În Orientul Mijlociu, există două tipuri de cataif. Și anume, unul umplut și un cataif cu cremă. Cele două se deosebesc prin ingredientele folosite, dar și prin tehnica de preparare.
De exemplu, în cazul cataifului umplut, fideaua se rulează și se umple cu nuci sau fistic, în funcție de preferințe. Mai apoi, acesta este coaptă și însiropată. În schimb, cataiful cu cremă presupune mai multe staturi de aluat de kadayif, intercalate de o cremă de lapte. La final, acest cataif cu cremă se însiropează și se decorează cu nuci.
În Orientul Mijlociu, cataiful este un desert ce se servește de cele mai multe ori la sărbători. Românii care vor să prepare Ciocolata Dubai acasă, pot găsi cataif la magazinele turcești sau chiar în supermarketuri, la raioanele speciale.