Life

Ce este, de fapt, certificatul de viață. Fără el nu veți putea lua pensia. Cum trebuie semnat și unde

Ce reprezintă, în realitate, certificatul de viață, necesar pentru pensie. În ce fel trebuie ștampilat și unde se face asta.
11.08.2024 | 17:30
Ce este de fapt certificatul de viata Fara el nu veti putea lua pensia Cum trebuie semnat si unde
Ce reprezintă, în realitate, certificatul de viață, necesar pentru pensie. În ce fel trebuie ștampilat și unde se face asta. Sursa foto: pexels.com
ADVERTISEMENT

Ce este, de fapt, certificatul de viață. Fără el nu veți putea lua pensia. Cum trebuie semnat și unde. Care sunt prevederile pe care le are noua lege a pensilor care intră în vigoare începând de la data de 1 septembrie 2024.

Ce reprezintă, în realitate, certificatul de viață, necesar pentru pensie. În ce fel trebuie ștampilat și unde se face asta

Ce reprezintă, în realitate, certificatul de viață, necesar pentru pensie. În ce fel trebuie ștampilat și unde se face asta. În urmă cu puțină vreme Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut o serie de precizări referitoare la acesta.

ADVERTISEMENT

Mai exact, legea nr. 360/2023 stabilește ca pensionarii care locuiesc în străinătate să îl trimită de două ori pe an către casele teritoriale de pensii, notează avocatnet.ro. Documentul trebuie mai întâi să fie semnat în fața unei autorități din țara de reședință.

Acest act arată că sunt în viață. Pentru a fi considerat valid și acceptat de casele teritoriale de pensii certificatul de viață trebuie ștampilat la un notar sau de către o instituție de pensii din afara granițelor României.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, pensionarii stabiliți în străinătate trebuie să transmită certificatul de viață, din proprie inițiativă, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecărui an.

Unde poate fi semnat certificatul de viață

Certificatul de viață poate fi semnat de pensionar în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de reședință sau de domiciliu, după caz. Oamenii se pot îndrepta spre o instituție de pensii, o autoritate administrativă locală, un notar public sau la un oficiu consular al României.

ADVERTISEMENT

Pot apela la un birou deținut de patronatele cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat protocoale de colaborare: Institutul Național de Asistență Socială (INAS) din Italia, Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL-UIL) din Italia.

De asemenea, la solicitarea pensionarului stabilit în străinătate, autoritatea străină certifică faptul că partea A a certificatului de viață a fost semnată personal de titularul drepturilor, completând în acest sens partea B a certificatului.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește transmiterea către autoritățile din țara noastră oamenii trebuie să știe că acesta se face prin poștă, la sediul casei teritoriale de pensii, prin fax sau la numărul de fax oficial al casei teritoriale de pensii.

În plus, îl mai pot trimite prin intermediul unui e-mail, după ce în prealabil a fost scanat. Totodată, certificatul de viață poate fi trimis de pensionarii din străinătate la adresa electronică oficială a casei teritoriale de pensii.

Persoana care nu respectă termenele – limită se vor alege cu suspendarea pensiilor începând cu luna următoare expirării termenelor (de 31 martie, respectiv 30 septembrie a fiecărui an).

În situația în care certificatul de viață e transmis după expirarea termenelor amintite, „drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii vor fi reluate în plată de la data suspendării”, după cum scrie în lege.

ADVERTISEMENT
Tags:
„A mitraliat rechinii, dar s-a împușcat în ambele picioare” » Povestea „nebunului” Ernest...
„A mitraliat rechinii, dar s-a împușcat în ambele picioare” » Povestea „nebunului” Ernest Hemingway și a pasiunii pentru sport: „Există doar 3 sporturi pe lumea asta, restul sunt jocuri”
Pușcaș – Lucescu, culisele unui episod exploziv: atacantul a dezvăluit, în premieră, ce...
Pușcaș – Lucescu, culisele unui episod exploziv: atacantul a dezvăluit, în premieră, ce s-a întâmplat
Teroarea prin care Mihai Găinușă a trecut când l-a întâlnit pe „locotenentul” lui...
Teroarea prin care Mihai Găinușă a trecut când l-a întâlnit pe „locotenentul” lui Gigi Becali. Fostul prieten, Șerban Huidu, a uneltit serios
Reacţia unui turist polonez după ce a văzut zăpada de pe Transalpina. Mergea...
Reacţia unui turist polonez după ce a văzut zăpada de pe Transalpina. Mergea la mare în Grecia şi a vrut să facă un popas în România
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect!...
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect! Când vor începe lucrările
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PENSIE mai mică pentru vârstnici. Pensionarii care vor da BANII înapoi
PENSIE mai mică pentru vârstnici. Pensionarii care vor da BANII înapoi
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi...
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi dorit familia. Soția fostului mare fotbalist a spus totul
Pensionarea anticipată, schimbată de noua lege. Condiții mult mai aspre
Pensionarea anticipată, schimbată de noua lege. Condiții mult mai aspre
Alina Sorescu a făcut anunţul, ce se întâmplă cu divorţul de Alexandru Ciucu
Alina Sorescu a făcut anunţul, ce se întâmplă cu divorţul de Alexandru Ciucu
Imagini virale. „A mers cu spatele tot satul, săracul!” Un șofer român de...
Imagini virale. „A mers cu spatele tot satul, săracul!” Un șofer român de TIR i-a exasperat pe locuitorii unei mici așezări franceze
Un vlogger român a plecat în Ucraina pentru a vedea cum se trăiește...
Un vlogger român a plecat în Ucraina pentru a vedea cum se trăiește acolo. A rămas uimit de prețuri: „În România se plătește de 3 ori mai mult”