Ce este, de fapt, degetul grecesc. Se spune că foarte puține persoane prezintă un asemenea aspect al picioarelor. Dacă te numeri printre ele, te poți considera norocos.
Expresia ”deget grecesc” este veche și a fost reprezentată chiar și în artă. Opere celebre, precum David al lui Michelangelo sau Venus din Milo au fost reprezentate având degetul grecesc.
Degetul grecesc este, de fapt, o denumire populară pentru o caracteristică anatomică a membrelor inferioare. Această caracteristică mai este numită și ”indexul Morton” și se referă la situația în care degetul arătător de la picior este mai lung decât degetul mare.
Denumirea de ”deget grecesc” provine tocmai de la sculpturile antice grecești. Majoritatea erau reprezentate cu degetul arătător mai lung decât degetul mare.
Nu toate persoanele au deget grecesc, ci doar un procent destul de mic, de 15-20%. În Grecia Antică, persoanele care aveau deget grecesc erau considerate speciale. Se spunea mereu despre ele că sunt născute pentru a fi lideri și pentru a se exprima cu ajutorul artei.
Există mai multe mituri legate de degetul grecesc. Unele dintre ele susțin că persoanele cu un astfel de deget simt mereu dorința de a controla totul. Alte voci susțin că persoanele care au deget grecesc sunt mult mai puternice decât restul.
Ceea ce era consideră o caracteristă aparte în Grecia Antică a început, la un moment dat, să le dea de gândit specialiștilor. În secolul XX, Dudley J. Morton, un renumit ortoped, a afirmat că degetul grecesc este, de fapt, o afecțiune medicală.
Această caracteristică specială mai este numită și ”indexul Morton” tocmai datorită ortopedului care a studiat-o intens. Acesta a ajuns la concluzia că sindrom este responsabil de apariția durerii la nivelul picioarelor din cauza modului în care este distribuită greutatea.
În artă, au fost identificate mai multe tipologii de degete. În afară de degetul grecesc, care este mai lung decât degetul mare, mai există și tipologia romană, unde primele trei degete sunt mai lungi decât ultimele două.
Tot în artă au mai fost reprezentate și tipologia degetelor egiptene, germane și celtice. Fiecare dintre ele a fost privită ca o anomalie, dar și ca o caracteristică aparte.